България и Турция заедно да предложат Желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул да бъде вписана в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, защото тя е уникален паметник на културата - това е мнението на председателя на ресорната комисия в парламента и бивш министър Вежди Рашидов.

В Анкара той коментира темата с турския си колега Емруллах Ишлер, предаде БТА.

Желязната църква бе изцяло реставрирана в началото на миналата година. За откриването и присъстваха премиерът Бойко Борисов и турският президент Ердоган.

Ишлер сподели, че реставрацията на Желязната църква е отличен пример за стремежа на двете страни да покажат в пълния му блясък за поколения напред един храм, в който са въплътени талант и вдъхновение.

Турция и България оценяват високо усилията на двете страни за опазване на културното наследство, а идеята за съвместни предложения за записване в т.н. Индикативна листа на ЮНЕСКО може да бъде разширена в бъдеще.

Двамата коментираха положително и двустранно споразумение за предотвратяване на нелегалния трафик на културни ценности от времето на Рашидов като министър.

Je се обединиха около необходимостта от задълбочаване на сътрудничеството между двете парламентарни комисии.

Турция и България оценяват високо усилията на двете страни за опазване на културното наследство, а идеята за съвместни предложения за записване в т.н. Индикативна листа на ЮНЕСКО може да бъде разширена в бъдеще. Емруллах Ишлер сподели, че реставрацията на Желязната църква е отличен пример за стремежа на двете страни да покажат в пълния му блясък за поколения напред един храм, в който е въплътен талант и вдъхновение.

Вежди Рашидов получи в Анкара и висока оценка за усилията си още като министър на културата да подпише двустранно споразумение за предотвратяване на нелегалния трафик на културни ценности. Документът има устойчиво значение в тази област, е мнението на експертите.

Вежди Рашидов и Емруллах Ишлер се договориха двете парламентарни комисии да проведат съвместно заседание в удобно и за двете страни време. За Турция представлява интерес и сътрудничеството с Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, който функционира в София, се посова в прессъобщението.