Този неизвестен досега факт разкрива филмът "233 метра между живота и смъртта", съобщи авторът му Слави Ангелов - главен редактор на в. "168 часа".

"От аутопсията става ясно, че са й оставали 2 месеца живот", разказа журналистът пред Нова телевизия тази сутрин.

На 24 септември 2017 г. Теодора Балабанова се спуска на 233 метра в бездната на Егейско море, ставайки единствената жена в света, слизала на такава дълбочина. Но Тео, както я наричат приятелите й, така и не успява да се върне жива обратно на повърхността. Документалният филм на Ангелов и оператора от БНТ1 Анна Андреева разказва историята на смелата жена и нейния съпруг Михаил Балабанов по пътя към световния рекорд и фаталният 42 метър, където всичко се обърква.

"Искаме да покажем как един човек преследва своите мечти. Седмица преди гмуркането на 233 метра Теодора и съпругът и Михаил Балабанов правят успешно гмуркане на 203 метра - успешен опит, след който излизат в отлично състояние. 203 метра е световен рекорд за гмуркане на жена в открити води. Преди това е имало по-голямо постижение на южноафриканка, но в сладки води, където няма течения и условията са коренно различни", разказа журналистът.

"Вероятно е при фаталното за Теодора гмуркане да са допуснати и грешки с газовете, тъй като и двамата с Михаил получават вертиго. Той обаче е по-силен физически и може би това го спасява. Използват се различни газови смеси. Няма учебници как да се гмуркаш на 200, на 230 метра", разкри още Ангелов.

За да бъде довършен "233 метра между живота и смъртта" и за да може Михаил Балабанов да издаде своята книга учебник по техническо гмуркане, е нужна  финансова подкрепа. Всеки, който е отделил от своите средства, ще получи съответното възнаграждение, което включва плакат от филма с личния автограф на Михаил Балабанов, DVD с филма и дори курс по гмуркане, воден от самия него в Гърция.

"Теодора тежи 47 килограма, гмурка се с оборудване от 166 килограма. Тя е малка жена с голямо сърце. Надяваме се на подкрепата на всичко хора, за да може постигнатото от нея да не бъде забравено. Не може постигнатото от нея да се забрави за 3 дни", каза Слави Ангелов.