Мюсюлманите по света честват празника Айд ал Фитр (Рамазан байрам), с който завършват едномесечните пости.

Радвайте се и оценявайте всичко дадено от Всевишния, бъдете състрадателни към хората. Това призова в Деня на Рамазан Байрам районният мюфтия на Разград Мехмед Аля.

Празникът започва днес и се отбелязва три дни. Той се чества след края на свещения месец Рамазан, през който са забранени храненето и пиенето в светлата част на деня. Рамазан Байрамът се нарича още Шекер Байрам, защото на този празник хората се черпят със сладкиши, обясни Аля.

Той уточни, че този Байрам е по-различен заради пандемията от коронавирус. Празничната байрамска молитва в джамиите в 87-те населени места в област Разград е била много по-кратка от обичайното и е отслужена при спазване на всички противоепидемични мерки.

По традиция след молитвата вярващите целуват ръцете на по-възрастните и искат прошка от тях. Но, за да предпазят близките си, е препоръчително събиранията на този Байрам да се ограничат само до тесен семеен кръг, да не се целуват ръце и да се отбягват прегръдки.

Районият мюфтия на Разград каза още, че заради извънредната епидемична обстановка и благотворителните вечери ифтар не са се случили по същия начин като предишните. Те са били заменени с предоставяне на хранителни пакети, като в региона помощи са получи 570 нуждаещи се.

Рамазан Байрам е време за благотворителност, милосърдие и опрощение, посочи Мехмед Аля. Той отправи пожелания към всички вярващи да са живи и здрави, да бъдат по-човечни, да обичат създаденото заради Създателя.