Президентът Румен Радев участва в откриването на петнадесетото издание на Петропавловския събор на народното творчество "Хоро се вие край манастира" в околностите на лясковския манастир "Св. Св. Петър и Павел".

Огромно удоволствие е да бъдеш на място, събрало хиляди участници и почитатели на българския фолклор, а особено радващо е присъствието на десетки детски и младежки формации, което е показателно за непресъхващата и неугасващата привързаност на българите към фолклора, каза в приветствието си президентът Румен Радев.

Той припомни, че преди три десетилетия Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица са поставили началото на този празник и приветства настоящите кметове на трите града, които утвърждават Петропавловския събор като национална среща на единния български дух.

Държавният глава посочи, че за магията на българския фолклор няма възраст, след като най-младият участник е на 4 години, а най-възрастният - на осемдесет и осем.

Снимка: БТА

"Общата ни мисия е да разкриваме автентичното красиво и достолепно лице на България и да го предаваме на поколенията", с тези думи президентът се обърна към организаторите, участниците и гостите на фестивала.

Великотърновският митрополит Григорий благослови участниците във фестивала, а офицалелно начало беше дадено от кмета на Лясковец Ивелина Гецова. Приветствие отправи и кметът на Велико Търново Даниел Панов.

В надпяванията тази година се включват около 4 000 участници от цялата страна - любителски и професионални колективи за танцово, песенно, инструментално и словесно изкуство, както и индивидуални изпълнители от всички фолклорни области. На двете фестивални сцени се изявяват и състави от Сърбия, Унгария, Грузия и Литва. Фестивалът има конкурсен характер, а в утрешния ден ще бъдат обявени отличените участници.