185-ата годишнина от рождението на Васил Левски събра в родното му Карлово президентът на България и други политици, военни, духовници, общественици и граждани.

В началото на церемонията държавният глава прие почетния строй на представителните части на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Тържествена митинг-заря отзнаменува събитието след речта на Румен Радев, която гласеше:

"Скъпи сънародници,

На днешната дата в Карлово се ражда Васил Иванов Кунчев. Своя земен живот той превръща в служение на каузата, която описва в писмото си до Каравелов: Да бъдем напълно свободни в земята си, там гдето живее българинът - в България, Тракия и Македония, пише Апостолът.

За Левски знаем много, но винаги остава чувството, че нещо от неговата личност остава скрито за нас. Спорим за годината на неговото раждане, търсим истината за предателството и не знаем къде почиват костите му. Наричаме Левски светец на националната революция. И както често се случва при светците, съдбата е забулила някои факти от житието, за да открои великия му смисъл.

Защото за да разберем Левски, не е достатъчно да четем биографичните справки. Левски трябва да бъде почувстван и преживян. Трябва да усетим смразяващия студ по зимните пътеки на неговите митарства, глада им с Ботев в румънската воденица, гнева срещу затворените врати и малодушието. Да усетим какво е да се бориш с интригите и предателствата на братята, за чиято свобода си заложил собствения си живот.

Да преживеем самотата на човек "отвсякъде гонен и всякъде приет", отказал се от дом и семейство в името на една голяма идея. Да усетим поне частица от нравствената сила на Апостола, който ранен, окован и изправен пред бесило, нищо и никого не издаде, вярвайки, че националната революция ще победи накрая в ума и сърцата на българите и те ще извървят своя път към свободата.

В свещените покои на манастира ли дякон Игнатий е смирил душата си? Там ли е съзрял за подвига да се откаже от всичко лично в името на България? Там ли Апостолът е осъзнал, че свободата не ще дойде отвън, че "да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили". Това е проста истина, но дори и днес всички се оказваме неспособни да обединим усилията си. Защото до простите истини се стига след дълъг път на морално съзряване и смирение.

Това е пътят пред всеки от нас и пред народа ни. Това е и спасителният път за България.

Вечна слава на великия карловец! Вечна памет за делото и името на Апостола на свободата!

Да живее България!", каза президентът Румен Радев в словото си.

Снимка: Администрация на президента

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов се обърна към политиците от настоящето с призив да споделят грешките си и ги призова България най-накрая да заслужи едно сигурно и стабилно управление.

"Тук сме, за да изразим синовната си почит и уважение, и преклонение пред делото на най-свидния син на България - Апостола на Свободата. Тук сме, за да продължим разказа за делото му, който е и разказ за съвременна България, който ни помага да открием себе си, съпоставяйки епохите. Но в началото на този разказ е Карлово, защото няма как да говорим за Апостола, ако не споменем средата, в която той израства, в която беше възпитан и в която усети жаждата за свобода на неговите съграждани карловци.", каза в словото си кметът на града д-р Емил Кабаиванов.