Санкциите по закона "Магнитски" на български граждани са ясна диагноза за режима, който отгледа тази корупция. Това коментира президентът Румен Радев, който изгледа учението "Ответен удар 21" на полигона край хасковското село Корен, предава БТА.

"Редно ли е зад океана да ни кажат, че тук се вършат престъпления, а прокуратурата да не ги вижда. Прокуратурата взе страна на статуквото", допълни държавният глава.

Според него прокуратурата удря определени олигарси, но брани други.

"Васил Божков беше ударен, след като е спрял да си плаща "такса спокойствие", каза още Румен Радев. Той обясни, че е призовал партиите да се чистят от хора, за които имат съмнение, че са корумпирани.

В отговор на въпрос за данните за използване на специални разузнавателни средства срещу политици Румен Радев заяви, че това говори за огромен страх, за зависимости, както и за служби и Министерство на вътрешните работи, превзети "от същия този режим, който създаде огромната корупция", докато е претендирал, че ни води към европейско развитие.

"Трябва да има категорични промени и служебното правителство върви към тази промяна - към прозрачност, към изсветляване, справедливост, към връщане на държавата там, където й е мястото", заяви президентът.

Той допълни, че фактите за нарушения, изнесени от служебното правителство, трябва да се докажат в съда, но преди това прокуратурата трябва да внесе всички улики и доказателства.

"Ето това не може да видим. Прокуратурата досега "удря" определени олигарси точно по какви критерии - можем само да гадаем, но категорично брани други, и категорично бранеше досегашните управляващи", заяви Румен Радев.

Той даде пример с бездействието на компетентните органи срещу Васил Божков, когато бизнесменът е теглил кеш крупни суми, за които ДАНС е трябвало да знае. Той попита и защо досега прокуратурата е бездействала за Делян Пеевски, а е трябвало проблемът да бъде посочен от САЩ.

"Това е нелепо положение, което показва, че системата тук е тотално прогнила", заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за кадровите промени в МВР президентът посочи, че те целят провеждането на честни и най-вече свободни избори, в които хората не са принуждавани да ходят до урните на сила и не получават пари, за да гласуват.

"Има данни, че в много региони в една секция се гласува над 90 % за една и съща партия. Това означава, че органите на МВР не са се справили с предотвратяване на най-грозното явление - купуването на гласове", заяви Румен Радев.

По думите му корпоративният вот е по-сложно нещо, но за купения вот не може да съществува илюзия, че местните ръководства на областните дирекции на МВР не знаят кой и за кого купува гласове.

"Има множеството сигнали, че някои от тези "дилъри" се прибират, а други се оставят да шетат на воля и да купуват безнаказано", допълни президентът и посочи, че въпреки огромния натиск върху служебния министър на вътрешните работи, той продължава да изпълнява отговорно своята мисия.

В учението на полигона Корен участваха близо 800 военнослужещи от сухопътните войски на България, 210 единици бойна техника, 50 души от Гърция и лекопехотен взвод от Румъния.

Румен Радев даде висока оценка на българската ария и показаното на полигона. Според него армията ни може да действа ефективно в сложна ситуация.

"Финансовото осигуряване на Въоръжените сили трябва да се изразходва по възможно най-добрия начин - ефикасно, ефективно, прозрачно. Армията изостана години наред в своето финансиране. Проблемите, които трябва да се решават са много и затова е важно всеки лев да се изразходва прозрачно и да води към отбранителни способности, каза още Радев.

Президентът поздрави военнослужещите, участващи в учението за демонстрираните способности, координация, взаимодействие и висока подготовка.

"Това учение показа мотивация, планиране на изключително високо ниво и най-вече провеждане с много стройна организация по комуникация, координация и управление в сложна среда", посочи Румен Радев.

Държавният глава поздрави и ръководството на Министерството на отбраната, Щаба на отбраната, Командването на Сухопътни войски и командването на 2-ра механизирана бригада за проведеното тактическо учение и го определи като много успешно предвид сложния смесен състав.

"Български, гръцки и румънски военнослужещи действаха в реално време при интензивен огън и маньовър. Това говори, че Българската армия може да действа ефективно в сложна тактическа обстановка и в международна среда", подчерта президентът.