Когато назначавах служебното правителство, аз дадох ясно своите указания - честност, прозрачност, но и нулева толерантност към корупцията, престъпността и купения вот. Затова рокадите са логични действия. Това заяви президентът Румен Радев.

"След като се сменя една власт, а областните управители работят с изпълнителната власт, е логично и те да се сменят", коментира още Радев и посочи, че мотивите са свързани с подготовката на честни и прозрачни избори на 11 юли.

"По закон трябва да се предоставят еднакви по обем и съдържание информации и към председателя на Народното събрание, и към министър-председателя, и към президента. Това изискване на закона в много от случаите не е изпълнено. И това лесно може да се докаже. Очевидно примерът на бившия министър-председател да се крие зад отпуски и болнични се оказа твърде заразен и за неговите подчинени. Очевидно това няма как да стане без неговата благословия", коментира още Радев.

"Абдикацията от отговорност към националната сигурност от шефовете на службите е ясен знак, че те са верни на Борисов, а не на България", каза още Радев.

Радев посочи, че два месеца са твърде малко време, за да може служебното правителство да направи големи промени, но е важен сигналът, който се дава - укрепване на държавността.