"Помнете, че не само вие пазите езика си, но и нашият език пази вас, за да знаете откъде идвате, кои сте и какво искате в живота. За да бъдете достойни българи, успешни и удовлетворени от себе си граждани на света." С тези думи президентът Румен Радев е поздравил финалистите в ученическия конкурс за правопис "Пазим езика си", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Състезанието е организирано от гражданско сдружение "Живата вода на България", създадено от съпругата на държавния глава - Десислава Радева.

Президентът е поздравил учениците за амбицията и куража да се включат в това състезание и за успеха да достигнат до финала.

"Грамотността е нещо много важно, което пази и идентичността. Няма нищо по-силно от българския език, което да ни пази като българи", е заявила от своя страна Десислава Радева.

Във финала на състезанието по правопис са участвали 14 ученици - по седем от 5-ти и от 6-ти клас, които са показали най-добри резултати в националната надпревара досега. Заключителният кръг се е състоял в театралната зала "Алма Алтер" на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Десислава Радева: Езикът пази нашата идентичност

Снимка: Президентство

По време на изпита учениците преминаха през две задачи. В първата трябваше да покажат знанията си по правопис и пунктуация, като избират в кои отговори има или няма допусната грешка. Във втората - подреждаха смислово изречения от текст на Николай Хайтов. Те бяха оценявани в реално време от авторитетно жури.

Председател на комисията беше проф. Владимир Атанасов от Факултета по славянски филологии в СУ "Св. Климент Охридски". Нейни членове бяха проф. Татяна Ангелова, също от СУ "Св. Климент Охридски", и учителите по български език и литература Рени Стоичкова, Десислава Нейкова и Цеца Петрова.