В присъствието на президента Румен Радев, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и висши военни на полигона в "Шабла" започнаха демонстрациите в Деня за високопоставени гости на съвместните бойни стрелби "Шабла 2020".

Вижте снимки

Върховният главнокомандващ бе посрещнат на военния полигон с военен ритуал.

На зенитния полигон военнослужещи и техника от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции провеждат полево обучение, бойни и експериментални стрелби по въздушни и надводни цели.

Общ ръководител на подготовката е заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев.

Демонстрациите на способности, постигнати по време на съвместната подготовка, са по сценарий, изграден на базата на хипотетична военно-кризисна ситуация в условия, максимално близки до реалните.

По програма първият елемент е въздействие от авиационни активни средства за противовъздушна отбрана по самолет-нарушител на въздушното пространство на страната, като за целта бе изпълнен отстрел по въздушна цел от самолет МиГ-29 с авиационна управляема ракета.

Част от сценария е провеждането на мисия за бойно търсене и спасяване на екипаж, напуснал аварийно самолета. В изпълнението на различните задачи от мисията участваха самолет Су-25, вертолети "Кугар", Ми-24 и Ми-17.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде висока оценка на действията на военнослужещите. Той отбеляза и високия професионализъм на командирите на военните формирования, проявен при организацията, планирането и ръководството на стрелбите.

"Нашите военнослужещи са много добре подготвени", подчерта той на днешната демонстрация на бойни способности и допълни: "По този начин ние показваме на обществото, че Българската армия, макар и в некомплект, макар и дълги години пренебрегвана от политиците, е на своето място и е готова да изпълни своето основно конституционно задължение: защита на териториалната цялост и суверенитета на България".

Положителна оценка за проведените съвместни бойни стрелби "Шабла 2020" даде и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. "Военнослужещите заслужават уважение за труда си", заяви началникът на отбраната и допълни: "Моята амбиция е мероприятията да бъдат по-мащабни и мисля, че с ресурса, с който разполагаме, постигаме ефективност, която ни позволява да надграждаме", категоричен бе адмирал Ефтимов.

Той разкри, че за следващата година се планира по-мащабно учение на зенитно-артилерийския полигон "Шабла". "Тук виждаме представители на трите вида въоръжени сили и на Съвместното командване на специалните операции. Моята идея е догодина те да бъдат в по-общ тактически фон и да тренираме културата на съвместност", посочи адмирал Ефтимов. По думите му - тази съвместност не трябва да се тренира и демонстрира само на тактическо ниво - в местността, на полигона или в морето - но и да има своето отражение на оперативно и стратегическо ниво, в подготовката на щабовете.