Перспективите за насърчаване на търговския и инвестиционен обмен между България и Турция и двустранното партньорство в информационните технологии, отбраната и финансовите технологии бяха във фокуса на срещата на държавния глава Румен Радев на "Дондуков" 2 с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, който е на посещение в София, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Двамата откроиха позитивната тенденция в бизнес контактите между двете страни, която може да бъде насърчена с последващо разширяване на транспортната свързаност и увеличаване на капацитета на граничните контролно-пропускателни пунктове. Двустранната търговия бележи ръст от 10 процента само за последната година. По думите на президента това е отлична основа за преминаване към нов етап в отношенията между двете страни - не само търговски обмен, а и засилено инвестиционно сътрудничество, съвместно производство в сферата на информационните и финансовите технологии и в отбраната, и съвместен износ за трети пазари.

"Двете държави споделят не само общи интереси и позиции, но се изправят и пред общи предизвикателства като миграционния натиск и запазването на сигурността в региона", заяви Радев.

"Високо оценяваме усилията, които полага турската страна за спазването на съвместното изявление на Турция и ЕС от 2016 г. за борба с нелегалната миграция", добави държавният глава.

По думите му доброто сътрудничество между България и Турция в областта на миграцията, борбата с тероризма и контрабандата е от ключово значение за сигурността и стабилността в цяла Европа.

На срещата беше отбелязано и доброто сътрудничество в областта на енергетиката, което предоставя нови възможности за диверсификация на доставките на енергийни ресурси за цяла Европа.

Обща беше оценката, че добросъседските отношения между България и Турция са подкрепени от активен политически диалог на всички равнища - президентски институции, правителства, парламенти и местни власти.

"В тази политика ние имаме много ясни принципи - добросъседство, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи", каза още българският държавен глава.