Очакван развой - така евродепутатът Радан Кънев определи новината, че България се отказва от еврофинансирането за участъка на "Струма" в Кресненското дефиле.

"Това е много отдавна очакван развой от хората, които познават тази ситуация. Вариантът с трасе в едната посока през планината, в другата - по съществуващия път през дефилето, никога не е одобряван от ЕК. Одобреният проект е проект с тунели и по тази причина аз сигнализирах в края на миналата година за проблема с ЕК и европейското финансиране. Бях нападнат, че съм против АМ "Струма", че искам да я спра. Ясно е, че няма български гражданин, който да не иска АМ "Струма" да се състои. Проблемът е с Комисията - как да финансират едно трасе, което не са одобрили", коментира той пред bTV  тази сутрин.

Според него проблемът проектът да не се реализира, както е по плана на ЕК, е в неправилния подход на държавата.

"Българското правителство иска да обслужи конкретни строителни фирми, с които най-вероятно е в бизнес отношения, които не могат да строят тунели, а искат да използват съществуващия път за част от магистрала. А това на всичкото отгоре означава, че хората, които използват този път, да нямат друго трасе - освен магистрално, за собственото си предвиждане, което е незаконно", посочи Кънев.