"Кольо Илиев е невинен" - с плакати с този надпис работници във фирмата за отпадъци, чийто собственик е обвиняем за пожара на АМ "Струма", излязоха на протест в защита на началника си. Според хората той е невинен и депото не е свързано с нерегламентираното сметище, което се намирало на същото място, съобщи bTV.

Снимка: bTV

"Фирмата ни е от регионална значимост, защото преработва над 500 тона месечно технологичен отпадък, който го превръщаме във вторична суровина. Това е от регионална значимост, защото обслужва много малки и големи фирми и обслужва тяхната нормална стопанска дейност", възрази жена, която работи във фирмата.

Според нея, ако работата на депото бъде спряна, има опасност от замърсяване на околната среда. Не на последно място местните се притесняват, че ще останат без работа.

"Това че фирмата се оказа на място най-близо до нерегламентираното сметище, не я прави виновник и участник в пожара", каза още жената.

От депото многократно изпращали сигнали до институциите, че магистралата не бива да минава през този участък, каза Даниела Борисова, също служител на фирмата.

По думите ѝ никой не е обърнал внимание на тези жалби.

Екологът на депото - Светлана Кирилова, също подкрепи протестиращите, като каза, че гумите под магистралата не са били от това депо.

Заради инцидента Кольо Илиев се сдоби с две обвинения. Ако бъде признат за виновен, го грозят 8 години затвор и голяма санкция.

И днес платното в посока София в компрометирания участък от АМ "Струма" при Дупница ще бъде отворено за движение, предаде БНТ. Трафикът от Гърция към столицата е по-интензивен, затова ще се пропускат автомобилите, пътуващи към София. Тези за Кулата ще бъдат пренасочвани по главен път Е-79. През следващите делнични дни за преминаването на леките автомобили в платното за София на аутобана ще бъде направена допълнителна организация на движението, в зависимост от интензивността на трафика.

Пътната агенция започва ремонт на съоръжението, който ще продължи няколко месеца.