Това реши Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет със 7 на 3 гласа, съобщи "Правен свят".

Кацаров беше временно отстранен от длъжност през юли 2015 г. заради обвинение, че четири пъти е склонявал прокурори да нарушат свои служебно задължение.

Кацаров склонявал свой колега, преди да се запознае с материалите и да изгради вътрешното си убеждение, да приеме, че кметът на Община Павел баня е извършил документно престъпление и да го задържи.

Освен това той убеждавал същия прокурор да да прекрати наказателно производство за държане на наркотични вещества.

Кацаров карал и друг свой колега, въпреки липсата на достатъчно доказателства, да привлече към наказателна отговорност човек по обвинение за грабеж и да го задържи.

Склонявал и друг обвинител, против вътрешното си убеждение, да привлече като обвиняеми за присвояване двама души.

Пред колегията главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че предложението Кацаров да бъде възстановен на работа е, защото вече е минала година и половина откакто е отстранен от длъжност, а това е максималният срок по закон. Цацаров обаче подчерта, че ще да гласува "против".

"Този темп на работа на разследването лично мен не ме удовлетворява по никакъв начин и съм обърнал остро внимание на наблюдаващите прокурори", подчерта Цацаров.

Забавянето се дължало на непрекъснатото назначаване на експертизи за това дали Кацаров е вменяем. Стигнало се дори до деветорна експертиза, която окончателно доказала, че не е невменяем и така отпаднала и последната пречка за приключване на досъдебното производство.

Иначе името на Кръстин Кацаров нашумя за пръв път, след като започна разследване срещу журналист заради репортажи за наводненията в района.