Пуснат за движение е участъкът от автомагистрала "Хемус" на 410-ия км след Девня, каза пред журналисти в Шумен заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Пътният участък е от автомагистрала "Хемус" между Шумен и Варна.

До 10 септември трябва да бъде пуснат останалият участък. Остават 6 км, които са за фрезоване и асфалтиране, уточни Нанков.

Приключилата част е от пътя между Шумен и Варна във Варненска област. "Вчера приключи, беше сложена маркировка. Малка част от магистралата в този участък, остана неремонтирана", каза Нанков, цитиран от "Фокус".

Той укори Агенция "Пътна инфраструктура" затова, че "в летния сезон не е редно да се извършват ремонтни дейности, защото затрудняват почиващите. След 15 септември отново", коментира зам.-министърът.

Междувременно АПИ съобщи, че днес движението по АМ "Хемус", при км 408, в посока София се осъществява в аварийната лента поради ремонтни дейности. Ограничено е движението в изпреварващата и активната лента. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци.

Николай Нанков каза още, че се удължава с два месеца срокът на археологическите разкопки край Градище, Плевенско, за да може да се експонира културно-историческо наследство. Заместник-министърът отбеляза, че "по всички нови проекти има археология" и не трябва да се стига до конфликти нито с природозащитници, нито с археолозите.

Тръгва строителството на новия път от Видин до Ружинци (Е-79)

Отворени са офертите в обществената поръчка за проектиране и строителство при модернизацията на 54,3 км от международен път E-79 Видин - Ботевград, в участъка от Видин до Ружинци, съобщи пресцентърът на Агенция "Пътна инфраструктура". Индикативната стойност на строително-монтажните работи е близо 460 млн. лв. без ДДС. Проектът ще се реализира със средства от републиканския бюджет.

Обществената поръчка за проектиране и изпълнение на строително-монтажните работи за участъка от Видин до Ружинци е в три обособени позиции. За обособена позиция 1 - отсечката от Видин до пътен възел "Макреш" с дължина е 29,643 км кандидатстват четири обединения, за участъка от възел "Макреш", до с. Бела, с дължина 13,6 км са подадени седем оферти и за третият участък от с. Бела до Ружинци с дължина 11,128 км. има подадени шест оферти.

Процедурата за избор на изпълнители на 33 км от международен път Е 79 между Мездра и Ботевград, както и за участъка от 54 км от Видин до Ружинци ще се извърши по нова схема на плащане, която предвижда цялата стойност на договора да се разплати на изпълнителя след приключване на строителните дейности.

Пътят Видин - Ботевград е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ до 2022 г., тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите "Хемус", "Тракия" и "Струма".