Започна захранването на системата за водоподаване в населените места от общините Симеоновград, Харманли и Любимец. Така вече и петте общини в област Хасково, в които градове и села водочерпят от басейна на река Марица, са с възстановено водоснабдяване. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Хасково.

Водата от източниците за 48 населени места по протежението на река Марица от Димитровград до Свиленград бе спряно в понеделник вечерта заради съмнения за химическо замърсяване на реката. Те бяха предизвикани след смъртта на 28 крави след водопой от заустващ се в Марица колектор на химически завод. Пробите от канала, от който са пили вода животните, вече показаха наднормено съдържание на нитрати, нитрити и азотно съединение, както вчера оповестиха министърът на околната среда и водите Емил Димитров и на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

Двамата членове на кабинета бяха през целия ден в засегнатите райони на област Хасково заради кризата. Поетапно водоснабдяването бе възстановено по обяд в община Димитровград, следобед в община Свиленград и сега в последните 3 общини.

Макар водоподаването да е пуснато, водата остава забранена за пиене и готвене до излизане на пробите, взети от РЗИ-Хасково от краен потребител, се напомня в прессъобщението.