Нови видеоуроци по български език и литература, и по математика, се излъчват в поредицата "На фокус седми клас" на БНТ, в помощ на учениците, които ще се явяват на националното външно оценяване, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Уроците могат да се гледат по БНТ-2 и по БНТ-4 до 15 юни. Всички излъчени уроци са достъпни в сайта на телевизията и на YouTube канала на МОН.

Изпитите по български език и по математика са съответно на 16 и 18 юни, след това от 5 юли започва и подаването на документи за класиране, за трета година само електронно.

През учебните 2019/2020 и 2020/2021 години просветното министерстов и БНТ реализираха съвместните образователни програми "С БНТ на училище", "На фокус седми клас" и "Матурата на фокус". Бяха изготвени и заснети видеоуроци, излъчени по БНТ-2 и по БНТ-4. По време на извънредното положение всеки делничен ден, в различни часови пояси, бяха излъчвани видеоуроци, образователни клипове и филми за различните класове и възрасти. От март до юни 2020 г. бяха излъчени 517 видеоурока за учениците от първи до седми клас и за учениците от 12-и клас, припомнят от МОН.

От февруари до юни 2021 г. бяха създадени още 120 видеоурока в поредицата "На фокус седми клас", от които 60 урока по български език и литература, и 60 - по математика. За зрелостниците бяха подготвени 60 видеоурока в поредицата "Матурата на фокус". Уроците от поредицата "Матурата на фокус" се излъчваха по БНТ от януари до 13 май 2021 г., отбелязват от образователното министерство.