Откриват първия етап от третата линия на метрото. 8-километровия участък свързва кварталите "Хаджи Димитър" и "Красно село" и включва 8 нови метростанции.

Стартът беше отлаган няколко пъти. Строителните дейности трябваше да приключат на 5 октомври м.г., но заради усложнения с тунелпробивната машина, това се удължи с 2 месеца. Така изпитанията на машините започнаха през декември. Откриването на този първи етап трябваше да бъде през месец май, пандемията заради коронавируса обаче отложи това.

Инвестицията в първия участък от Линия 3 е за 400 млн. евро  и представлява един от най-големите инфраструктурни проекти на общината. В цената влизат метротрасето, 20 нови влака и метродепото, което е изградено за тях.

Първият метровлак по третия лъч на метрото ще тръгне от станция "Медицински университет", където ще се състои официалното откриване в присъствие на столичния кмет.

След 14.30 часа всички граждани ще могат да изпробват новото трасе на подземната железница. По традиция пътуването по най-новия участък е безплатно днес по повод откриването му и всички, които искат могат да разгледат новите метростанции в София.

"Третата линия на столичното метро е ново поколение, с коренно различна автоматика на управлението", обясни пред БНР инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на Столичния метрополитен. Различно е и диспечерското управление, на пероните на метростанциите има преградни прозрачни врати, които са синхронизирани с движението на влаковете.

Превозването на пътници ще се осъществява с двайсет чисто нови, модерни метровлака "Инспиро". На места е улеснено закупуването на билет. Ще има колонка, от която с банковата си карта ще може човек да се чекира и да мине, това е облекчено, за да може по-лесно и по-бързо да бъдат обслужвани пътниците.

През следващата година Братоев се надява върху турникетите на метростанциите по първите две линии също да бъдат монтирани устройства, които да позволяват чекиране с банкова карта.

"Очакваме около 110 000 пътници на ден. Намалението на изхвърлените вредни емисии очакваме да бъде над 11 000 тона годишно. Разбира се, намаление на трафика", коментира Йорданка Фандъкова.

Общото времетраене на пътуването от квартал "Хаджи Димитър" до квартал "Красно село" ще отнема около 15 минути.

Заради старта на третата линия предстои поставянето на нови табели по първата и втората линия. Те не са монтирани по-рано, за да не се объркват пътниците. На двете трансферни станции - НДК и на Софийския университет, новите табели вече са поставени, уточни Братоев.

Активисти на гражданско сдружение БОЕЦ организират акция по време на откриването на третата линия на метрото и ще задават въпроси на кмета Йорданка Фандъкова.