"Място за паника няма, но важно е все пак, че ако ние спазваме физическата дистанция, ако си хигиенизираме ръцете и ако носим маски на закрито, това ще доведе до намаляване на епидемията." Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев във връзка с актуалните данни за разпространението на новия коронавирус у нас: за последните 24 часа заразените са 298 души. Тези мерки работят от началото на пандемията, припомни д-р Симидчиев.

Хоспитализираните с COVID-19 и болните в интензивните отделения са далеч от пълния капацитет на здравната система и все още не можем да говорим за доближаване на някакви критични стойности, смята д-р Симидчиев. Той подчерта значението на експертизата и навиците на лекарите, които се занимават с лечение на тези болни, за да не се заразяват и те самите.

По последни данни в лечебни заведения са настанени 606 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, като 33 от тях са в интензивни отделения. Доказани вирусоносители са 560 медицински служители.

Не се наблюдава рязко увеличаване на заразяване с COVID-19 след 9 дни протести, заяви д-р Александър Симидчиев. "Хубавото, което наблюдавам, е, че хората по протестите носят маски", отбеляза той.