Това коментира пред bTV психологът Калин Гайтанджиев продължаващото издирване на Пелов и другия рецидивист, които избягаха от Софийския затвор и вече седмица няма следа от тях.

„Това е човек, който е готов на абсолютно всичко. Искрено се надявам в него да останало онова чувство за мъжка чест, което аз помня от 2004 г., когато стъпваше в Кремиковци – за да не бастиса невинен. Това няма да е човекът, който тръгне да го залавя”, подчерта психологът.

По думите му преди престъпникът е имал алтернатива и даже е бил приет да учи за еколог в СУ с оценка 5,86, докато сега е ясно, че ще излезе най-рано на 80 години.

„Единственото, което може да направи, е да бяга. Животът за него не е ценност, най-вече – неговият”, добави Гайтанджиев.

Бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов пък коментира, че 60-процентов е шансът Пелов още да е на българска територия, защото в чужда страна ще е много по-подозрителен, отколкото у нас, където няма езикова бариера и има познати, за които полицията не подозира.

"Трудно ще бъде хванат по начина, по който се издирва. Ако не бъде хванат по горещи следи, то ще бъде хванат случайно. Надявам се да не е след престъпление с човешка жертва", каза още Радулов.

Според него по света човек като Пелов се охранява в специално крило, докато Централният софийски затвор е мръднал от 1903 г. предимно покрай камерите. Това обаче не е достатъчно.

"Откакто има засилено присъствие на видеонаблюдение в столицата и големите градове, виждаме, че се използва само за последваща работа по (…) това какво точно се е случило. Даже за идентифициране на лицата, които извършват престъпления, тия камери, като че ли, не помагат”, заяви бившият главен секретар.

По думите му затворниците нямат респект към надзирателите, защото реално местата за лишаване от свобода се управляват от тези, които са настанени в тях.

Гайтанджиев заяви още, че според него пистолетът, използван за бягството, е внесен от надзирател:

„Лишеният от свобода е човек, който си е направил много добре сметката и знае, че най-прекият начин нещо да стигне до него е през човек”.

Според него в деня на бягството служителите на затвора са направили всичко по силите си, но истински виновните са подалите оставки заради скандала шефове на обекта и на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”.

Психологът припомни, че на „сметката” на двамата е и друго знаково бягство – на Николай Николов - Шатката и на колумбиеца Хосе Мартинез от 2014 г. Според него то е даже по-тежко, защото е било много по-добре планирано и е станало възможно заради политическа поръчка – двамата да бъдат назначени на работа, защото били свидетели на прокуратурата (с неясен ефект от дадените показания).

Преди дни от държавното обвинение съобщиха, че Мартинез е заловен в Португалия и ще бъде върнат у нас.

Утре министърът на правосъдието Цецка Цачева свиква на национално съвещание всички началници на затвори в страната и ръководството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". На нея ще бъдат обсъдени създалото се напрежение в системата, както и възможни решения на актуални въпроси в спешен порядък, съобщиха от ведомството. Надзирателите вече се заканиха с протести, възмутени, че не те са виновни за бягството, а условията, в които са оставени да работят.