След като заплахата от новия коронавирус отмине ще има период, в който хората ще бъдат по-тревожни и раздразнителни, каза в интервю за БТА психологът Бисера Борисова. По думите й обаче това е естествена реакция, тъй като на този етап съзнанието на хората е заето предимно с физическото оцеляване. След отминаване на периода на изолация е възможно изтласканите на заден план емоции да породят проблеми като депресии или тревожност.

За да помогне на повече хора, които изпитват затруднение да се справят с емоциите, породени от настоящата ситуация на социална изолация, Бисера Борисова дава безплатни психологически консултации. Вече няколко седмици консултира хора по телефона или чрез социалните мрежи. Разказа, че самата тя е изпитала потребност да помага, давайки си сметка, че времето и знанията й могат да бъдат от полза на много хора. "Сега консултациите лице в лице са невъзможни, защото не мога да осигуря такава стерилна среда, каквато е в болниците, но искам да дам помощ на всеки, който има нужда да получи професионална насока. Не давам съвети, а насочвам човека така, че да намери някакво решение за състоянието си, тъй като всеки от нас е вселена и готова рецепта няма", сподели Бисера Борисова. Човек може сам да се наблюдава и в случай, че забележи промяна, като затваряне в себе си, тревожност или раздразнителност, може да потърси съдействие от психолог, съветва тя. Другото изпитано лекарство при тревожност е природата. С разходки по отворените вече паркове или по планините може да се изразходва както натрупаната физическа енергия, така и емоционалната, допълни Борисова.

В интервюто психологът сподели какви са най-честите оплаквания в този период, както и съвети за справяне с тях.

Как да изпусне парата всеки ще реши най-добре за себе си, но тъй като са били малко или много в ограничена среда, моята препоръка е да излязат навън, да бъдат на открити пространства, да имат двигателна активност поне един час на ден. От там нататък, всеки има някакво хоби, всеки сам може да избере какво би го разтоварило, заявява Борисова. 

Природата и спортът са добро лекарство, движението е много важно. Не природата в смисъл взимаме одеялото, лягаме на ливадата или сядаме на някаква пейка и сме пасивни, а самото движение, защото когато има физическа активност, тя задвижва цялата ни енергия и помага както за физическото ни, така и за психичното здраве. По този начин се разтоварват стрес хормоните, които сме натрупали по една или друга причина,като тези състояния е добре да не се допускат. Да, нормално е да се появят на повърхността, но да не станат причина за конфликти с колеги, приятели, със семейството, защото тогава вече нещата се усложняват. Знам, че да потърсят консултация при психолог или психотерапевт не е обичайна практика в България. Въпреки това все повече хора виждат ползата от това и се насочват към такъв тип консултации. Обръщам внимание на хората нека да го направят поне веднъж.Те сами ще преценят дали това е добре за тях или не. Ефект ще има, ако и хората желаят промяната.