Патологичното пазаруване е част от модерните болести. Това каза за "Фокус" психиатърът д-р Веселин Герев по повод "Черния петък". По думите му до патологично пазаруване се стига след "подклаждане" на всички натрапчиви мисли и импулси на човек за купуване под влияние на агресивна реклама.

"Твърде глуповато манипулиращите се хора мислят, че за един ден ще задоволят всички свои потребности и ще изкупят всичко. Това го имаше само по времето на комунизма - че от всекиго ще се взима според възможностите и ще му се дава според потребностите. Точно на днешния ден може да се види какво щеше да бъде при комунизма, ако го бяхме доживели", коментира д-р Веселин Герев.

Психиатърът посочи, че по време на "Черния петък" се пазарува основно импулсивно и емоционално.

"Получава се така наречения тип късосъединителна реакция. Даже си готов със законите на джунглата да си браниш реда, да изпревариш всички и ако трябва да ги смачкаш. Вече изчезна нормалното човешко чувство за емпатия, за толерантност. Всички новини започват само със случаи на агресия, на убийства и така нататък. Това стана едва ли не начин на живот", посочи д-р Веселин Герев.

Той сподели, че през последните десет години от своята практика е имал няколко случаи на пациенти, пристрастени към покупките. "Още щом се доберат до някакви пари, независимо от заплата или от друго, влизат в магазин и не приключват с пазаруването, докато средствата не свършат", каза психиатърът.

"Наистина трябва да можем да се въздържаме и рационално да управляваме живота си, а не да сме подвластни на светкавици от емоции, които след това ще ни донесат както харчове, така и "следчернопетъчна депресия".

Оказва се, че подсъзнателният механизъм на това "диво" пазаруване е, че човек иска просто да си купи емоция, а не да я създаде. Тази емоция нито може да остави траен отпечатък върху съзнанието, нито може да се съпреживее с близките хора", посочи д-р Веселин Герев.

Психиатърът коментира още, че в България, за разлика от Съединените щати, не се стига до масови истерии и обсада на магазини от полунощ.

"В Америка народът е издивял. Ние вървим към този тип издивяване и изпростяване, но с малко по-бавни темпове. В Америка всичко придобива чертите на лудост", посочи д-р Веселин Герев.