В Областната администрация в Смолян са получени сигнали за натиск от държавни служители върху подчинени, които агитират и притискат да се гласува за определена политическа сила. Това заяви областният управител Стефан Сабрутев, коментирайки изнесената днес след заседание на МС информация, че в някои населени места в областта има натиск върху отделни граждани във връзка с предстоящите избори.

Сабрутев допълни, че става дума и за данни за сплашване на хора, които евентуално при печелене на изборите от определена политическа сила, няма да могат да се снабдят с дърва. Според областния управител сигналите са за случаи на натиск в полза на няколко политически сили.

Относно оплакванията за оказван натиск, Сабрутев уточни, че са сигнализирали преките ръководители и ръководствата на министерствата, които касаят проверките.

Сигналите за упражнен натиск около изборите са постъпили в приемния ден в Областната администрация.

"Хора идват и споделят притесненията си", допълни областният управител. Той е категоричен, че администрацията се ангажира да направи всичко възможно, за да гарантира честни избори, хората спокойно да застанат пред машините и да гласуват по съвест.

По повод опасенията за опити за купуване на гласове, Стефан Сабрутев заяви, че са локализирани хора, които по принцип се занимават с подобни практики.

"Следим всичко изкъсо и се надявам да не го допуснем", посочи областният управител.