Фирмата, която прокуратурата проверява от днес заради сигнали за доставка на негодна храна за пациентите в големи столични болници, сред които "Пирогов" и "Шейново", излез с позиция, в която отрече това.

"ЕТ "Ира-Ирена Георгиева" не приготвя и не доставя развалени храни и такива с изтекъл срок на болниците.  Продуктите за готвене се набавят всекидневно и не е възможно да има застояване на количества. Компанията обслужва многобройни обекти с около 3000 порции на ден и не може да си позволи да бъде компрометирана. Не е възможно да има застояване и разваляне на продукти при това огромно количество. Доставчиците на зеленчуци, плодове, месо, яйца, риба, мляко и млечни продукти са изцяло български и дългогодишни партньори. Продуктите също са основно от български производители и преработватели. Досега никога не сме имали проблеми и оплаквания от клиентите ни", се казва в изявлението на собствениците Борислав и Ирена Радулови.

Те подчертавят, че редовно са били проверявани, не са откривани нарушения и сега изцяло ще съдействат на прокуратурата и Българската агенция за безопасност на храните.

Според Радулов атаката идва от уволнени готвачки - майка и дъщеря. Те работили едва два месеца и били уволнени заради занемарено качество и хигиена при приготвянето на храната, след това започнали да пускат сиграли. Показаните от тях снимки не отговарят на действителността и са на храна, която не е достигала до клиентите и хората. Правени са в хладилния склад за отпадъци и са предназначени за брак, подчертава собственикът.

В излъчения телевизионен репортаж обаче с лицата и имената си застанаха медицински лица от "Пирогов", които разказаха, че са получавали развалена храна и има многобройни сигнали от всички отделения, както и писмено оплакавне от майки на болни деца, затова вече са направени постъпки за разтрогване на договора с фирмата. 

"ЕТ "Ира-Ирена Георгиева" е част от групата LSC кетъринг. Това е най-голямата кухня в София с над 40 човека персонал. Базата се намира до летище София. Групата обслужва всекидневно около 20 обществени обекта в столицата и осигурява кетъринг за авиокомпании, мероприятия, конференции, семинари, бизнес събития, лични празници, тържества, доставка на кетъринг оборудване и други услуги", настояха обаче оттам.