Има нарушаване на полицейски правомощия при случая с пострадалия студент Евгени Марчев под колоните на Министерски съвет по време на протестите. Установени са четирима служители на МВР, от които единият е на висока ръководна позиция. Всички те ще бъдат наказани, като за полицая с високата длъжност санкцията ще бъде по-тежка.

Това заяви в предаването на bTV "Лице в лице" новият вътрешен министър Христо Терзийски. Той уточни, че проверката по случая от 10 юли е приключила, като са установени 7 души, които евентуално са потърпевши от действията на полицаите.

Терзийски уточни, че материалите по случая са докладвани и в Софийска районна прокуратура и изтъкна, че Евгени Марчев е отказал да се яви в СДВР, за да даде показания.

"Служителите на МВР нямат полза да прикриват или омаловажават подобни действия, защото те влияят на авторитета на институцията. Винаги може при ескалация на напрежението да се стигне до необмислени действия от страна на полицаите", допълни той.

Христо Терзийски коментира и напрежението при протеста на "Демократична България" в парк "Росенец".

"За нас беше важно да не се допусне двете страни да имат контакт, който да доведе до нарушаване на обществения ред или да пострада човек. Условията да се провеждат подобни мероприятия на това място са неприятни", каза новият вътрешен министър.

По думите му, органите на реда са имали информация още от предишната вечер, че е имало придвижване на хора от ДПС с автомобили и автобуси. Той коментира, че не намира сериозни грешки от страна на служителите на МВР при действията край Бургас.

"Изказват се мнения в медиите, че протестът е бил невероятно мирен, но това не беше така. От самото начало имаше моменти, в които имаше насъбрана енергия", заяви Терзийски.