Тя ще обхване цялостната организация на работа, спазването на режима, реда и дисциплината, както и проверка за наличието на непозволени предмети в килиите, съобщиха от ведомството.

Повод за проверката е репортаж по bTV, в който бяха показани клипове от Пазарджишкия затвор, в които се вижда как лишени от свобода употребяват наркотици и пият алкохол и се снимат с телефони, които също са им забранени.
По данни на ръководството на затвора клиповете са били направени през август 2016 г.

На участниците във видеото, които и в момента продължават да излежават присъдите си, са наложени дисциплинарни наказания за обидно отношение към ръководството на затвора. Те са наказани още и за притежаване на забранени вещи и предмети, както и за неспазване на реда и дисциплината в килиите.

В момента в България има 12 затвора и 23 затворнически общежития, от които 6 са от закрит тип. Има и два поправителни дома. В специализираните структури по изпълнение на наказанията присъди очакват или излежават общо 7361 души.

Купони с дрога и алкохол

В петък телевизията излъчи кадри от клипове, снимани от затворника Петър Стоянов - с шест присъди за общо 7 години затвор. Той качвал видеата, на които се вижда как употребява наркотик по време на купон в килията си, във Фейсбук. На други записи се вижда как затворниците пият алкохол, какъвто нямат право да имат зад решетките. Тя обаче била собствено производство на затворниците, които събирали плодове от стола и правили джибри в кофи.

Директорът на затвора Веселин Коцев първо заяви, че Стоянов „може да шмърка всичко – от аспирин до брашно”.

„На този същия му намерихме трева на шкафчето. Подадохме го на прокуратурата. В съда се яви една шматка и каза „Тревата е моя” и съдията му отмени наказанието”, разказа още той.

Съкилийникът на Стоянов също е известен на управата на затвора.

„Холандеца - Ангел Златков. За две години съм го наказал 29 пъти. За всичко. Даже три години беше в зоната за повишена сигурност. 10 или 15 пъти заради физическо насилие. Хванали сме му сигурно десетина телефона”, допълни Коцев.

Лишени от свобода обаче разказват неофициално, че в затвора действа схемата "надзирател взел, надзирател дал". Конфискуваното се продава за 100-200-500 лева обратно на лишените от свобода.