Анкетата на Института "Отворено общество" измежду 1155 българи установява, че 72 на сто от тях оценяват политическата ситуация като "нетърпима", а 22 процента са на мнение, че е "поносима". Едва две на сто от сънародниците ни смятат сегашното състояние на държавата за нормално.

Делът на крайно недоволните от положението е най-голям за последните шест години и по-висок с 15 пункта в сравнение с юли 2012 г.

Проучването констатира също, че близо 40 на сто от населението иска незабавна оставка на правителството на Пламен Орешарски и че две трети от гражданите преценяват като влошена икономическата ситуация през последната година.

От една страна 70 на сто от българите са доволни, че България е член на ЕС, но от друга 67 на сто не искат страната да се включи в еврозоната, пише "Индипендънт", цитиран от БТА.

Вестникът отбелязва, че мнозина граждани на тази най-бедна държава в ЕС възприемат своите политици за корумпирани, неефективни и безразлични към проблемите на обикновените хора.

"Индипендънт" цитира и констатацията на анкетата на КНСБ, огласена в петък, че едва 13,5 процента от хората в България разполагат с по 566 лева (290 евро) месечно - необходимия минимум за поддържане на адекватен начин на живот.