Противници на споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз, известно като СЕТА, се събраха пред Народното събрание на протест срещу ратификацията на търговската спогодба, съобщи БНР.

Организаторите на протеста срещу споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз са от групата "Обединени родители", които са добре познати от акциите си срещу Стратегията за детето и закона за социалните услуги.

Те са притеснени от ефектите на споразумението върху дребния бизнес, от възможността за навлизането на пазара на ГМО продукти, от добива на шистов газ и от ограничаването на националния суверенитет.

Около 50-ина души са пред Народното събрание. Какво още добавиха те към исканията си:

"Опасностите са много, защото договорът СЕТА, като всеобхватен, обхваща абсолютно всички области и под мнимата добра идея за търговско сътрудничество всъщност прокарва интересите на концерни и фирми".

"Най-напред цялата икономика на България загива. Законите, които ще се коват, трябва да са съобразени с интересите на чуждите компании. Има риск ГМО продуктите да навлязат в нашия пазар".

Според някои експертни оценки на икономисти страната ни би спечелила от отпадането на търговските мита между Канада и Европейския съюз, но пък една част от бизнеса смята, че по-големият проблем ще бъдат разпоредбите при уреждането на споровете между инвеститорите и държавата.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение премахва 98% от митата между Канада и ЕС. Според неговите критици то ще отслаби Евросъюза, включително по отношение на защитата на потребителите и безопасността на храните.

Организаторите на протеста в София от "Обединени родители" смятат, че споразумението е в интерес единствено на едрия бизнес и на международните компании.

"Нарушава суверенитета на Република България, ще доведе до много фалити в малкия и средния бизнес", каза Лилия Божкова от организаторите на протеста.

Преди седмица "за" ратификация на споразумението в парламента гласуваха ГЕРБ и ДПС. Противопоставиха се от БСП и "Обединени патриоти".

Очаква се окончателното гласуване да бъде тази седмица.