След поредната 23-а вечер на антиправителствени протести в София и днес продължават блокадите с палатки на протестиращи на булевард "Цар Освободител" и кръстовището при "Орлов мост".

Пропускат се само коли на "Бърза помощ". Продължава да е актуална създадената организация на движението в столицата през обходни маршрути. Край палатковия лагер има група от протестиращи. Хората вече двадесет и четвърти ден искат оставката на правителството и на главния прокурор.

Снощи автошествието в Стара Загора не беше допуснато да блокира пътя за морето на АМ Тракия, а тази сутрин имаше нов опит, което породи напрежение.

Нов опит за блокада на "Тракия"

Пътят между Стара Загора и Хасково, както и подстъпът от Стара Загора, който води към магистралата, все пак бяха препречени. Те остават блокирани вече 16 часа. Демонстрантите останаха на около 3 километра от магистрала "Тракия" цяла нощ, като неколкократно се опитаха да убедят полицаите да ги допуснат до аутобана.

Тази сутрин се стигна до напрежение, след като един от протестиращите проби блокадата на полицията и се оправи към магистрала пеша, но бе спрян от органите на реда. Предотвратено е обаче по-голямо стълкновение между демонстрантите и полицията, съобщава кореспондентът на bTV в региона.

Протестиращите са решени да останат на място, докато не бъдат изпълнение исканията им за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Засега пътят към Хасково остава затворен. Дали протестиращите ще вдигнат блокадата, засега остава неизвестно.

Опитали да запалят палатка на Орлов мост

На Орлов мост обстановката е спокойна, но през нощта е имало нови, словесни пререкания и напрежение между протестиращите от палатковия лагер и граждани.

По разказ на демонстрантите, след два през нощта двама мъже са дошли тук и са направили опит да запалят една от шатрите на протестиращите. До инциденти не се е стигнало. Полицейските служители са се намесили веднага, предаде БНР.

Няколко часа по-късно става неприятния спомен за демонстрантите, които показаха пред журналистите следите от вандалската проява и увредената им шатра. Нека да чуем какво разказаха пред нас:

"Дойдоха някакви хора, които въобще не са нито от протеста, нито имат нещо общо с нас. Просто проявиха агресия. Опитаха се да запалят една от шатрите. Но, като се замислите, това нещо, ако беше паднало върху някой човек, какво щеше да се случи, не е редно, да се правят тези неща, да се палят и т.н. Ние се опитваме просто да си оправим държавата, искаме просто нашите искания да бъдат изпълнени. Нищо друго", казват те и допълват:

"Не правим нищо лошо. В крайна сметка , те почнаха да ни псуват, да викат, да крещят, при което полицейските служители реагираха много бързо и честно казано от страна на протестиращите е нямало никаква агресия. Бяха двама души задържани. Предполагам, че това са платени провокатори от ГЕРБ, на които целта им е по всякакъв начин да запазят своя гуру на власт, но няма да се получи".

Това е вторият сблъсък между протестиращи и граждани, за по-малко от денонощие. Вчера на "Орлов мост" бившият пиар на районната община в Младост Петър Кърджилов беше задържан, след като заля с вода възрастна дама, изразяваща недоволството си срещу блокадите. Тя, от своя страна, го удари с бастуна си.

Манолова ще пали изборни протоколи пред ЦИК

По повод саботирането на машинното гласуване от Централната избирателна комисия и правителството, бившият омбудсман Мая Манолова ще пали протоколи от местните избори пред сградата на ЦИК.

Акцията е във връзка с отказа на ЦИК, премиера Борисов и правителството му да обявят обществената поръчка за осигуряване на машините за гласуване, които до пет месеца трябва да са въведени във всички изборни секции с над 300 гласоподаватели, съобщава фейсбук профила на Манолова. Машинното гласуване е решено през август миналата година, припомнят от щаба на гражданското движение на Манолова.

Автошествие на майките на деца с увреждания към дома на Борисов

Майките на деца с увреждания от гражданската инициатива "Системата ни убива", които протестират от 1 март, организират днес в късния следобед автошествие с наслов "Борисов, тук сме!", съобщиха от инициативата.

Те възнамеряват да преминат по пътя от Министерския съвет към дома на премиера в Банкя. Участниците в автошествието настояват за оставката на Борисов. Майките, които са на палатков лагер пред сградата на правителството, ще изпратят послание до министър-председателя, в което е цитиран стих от Христо Смирненски "Два свята, единият е излишен!".

От МВР отново призоваха участниците в протестните действия отново да спазват обществения ред и да не се поддават на провокации.

Протест срещу концесия във Велинград

Жители на Велинград ще протестират днес с искане да бъде отменена концесията за добив на волфрам в курортния град.

Инвестиционното намерение е на пловдивска фирма, като проектът предвижда част от мината да бъде в непосредствена близост до вододайната зона на града.

Жителите на Велинград са категорични, че няма да допуснат това, заяви пред БНР един от организаторите на протеста Калина Янева:

"На този протест ние ще поискаме от Министерски съвет и от държавата да прекрати концесионния договор за минерално находище "Грънчарица". Концесионният договор дава възможности в своите текстове за еднократно прекратяване на концесионния договор от страна на Министерски съвет. Една от хипотезите, в която единствено се появява името на хората, е: "Концесията може да спре своята дейност при наличие на бунтове и метежи." Тази наша стъпка, за първи път, открито, на площада, е първата крачка, в която ние тръгваме в ситуация да се бунтуваме."