Протестиращи от района на Белащица срещу замърсяването на въздуха от кариерата на швейцарската фирма "Холсим кариерни материали Пловдив" АД опитаха да връчат на представители на посолството на Швейцария у нас две торби с фини прахови частици, които се стелят над селата Марково, Белащица, Цар Калоян и Гълъбово, както и папка със сигнали до институциите заедно с публикации по проблема. След неколкократни позвънявания на звънеца на посолството и около час протест пред него, от швейцарските дипломати никой не отвори вратата и не прие "подаръка", нито папката с документите. Папката с документите бе пусната в пощенската кутия на посолството, а двете торби с червени панделки и надпис "Произведено от Швейцария в България" бяха оставени пред външната врата на посолството.

Според Емил Георгиев, председател на ПК "Екогласност", това е безпрецедентна реакция на посолство. Той заяви, че същата папка ще бъде предоставена на премиера Бойко Борисов, а през септември ще има голям протест.

Снимки: Иван Григоров

Недоволните издигнаха лозунги "SOS за Западните Родопи", "Искаме чиста природа в България като в Швейцария", "Спрете геноцида на Холсим", "Стоп на концесията Белащица", "Стоп на кариерата".

"От една година водим битка с швейцарската фирма "Холсим", която добива скални материали в района на Белащица. От една година ние изпращаме сигнали до всички институции. Тази кариера нарушава българското законодателство. В известни места концесионната площ излиза извън тази територия, т.е. извършва незаконен добив и краде българско природно богатство. За съжаление отговориха само от Министерство на енергетиката и прави чест на министър Теменужка Петкова, че наложи санкция в размер на 50 000 лева на фирмата, което потвърди и нашето твърдение, че там се извършва незаконен добив. Ние имахме преди време среща и с посланичката на швейцарското посолство г-жа Коен, за съжаление тя се държа с нас много надменно и не прие нито един от аргументите, които ние представихме", заяви Емил Георгиев.

Снимки: Иван Григоров

Председателят на "Екогласност" съобщи, че носят "подаръци" за посланичката и това е прахът, който се стели над района Марково, Белащица, Цар Калоян, Гълъбово. "Този прах стига и до Пловдив, най-вече до кв. "Тракия". Не ние, а лекари потвърждават, че там има много белодробни заболявания. Ние си задаваме въпроса, а какво би се случило с българска фирма, ако тя има дейност на територията на Швейцария, която нарушава правата, застрашава здравето на хората. Със сигурност тя ще бъде отстранена за дни от добива или въобще от дейността на Швейцария", заяви Георгиев.

Той допълни, че носят и папка с всички писма, които вчера са изпратили до институциите. "Изпратихме писма отново до Министерство на енергетиката, Министерство на околната среда и водите, ДАНС, НАП, до окръжния прокурор на Пловдив. Надявам се от Министерство на околната среда, ДАНС, НАП и прокуратурата да се задействат, защото досега са абсолютно пасивни към нашите сигнали. Сезирахме НАП, защото се извършва незаконен добив и трябва да се проследи какви количества са изнесените материали. Тук сме приложили и всички журналистически материали по темата. Ще поискаме среща и с министър-председателя и ако не се вземат предвид нашите искания, ние ще стигнем и до Брюксел, закани се Георгиев.

Снимки: Иван Григоров

Георгиев припомни отново, че концесията е от 2000 година и тя е разписана тогава от министър-председателя Иван Костов за период от 20 години. Тази фирма не стига, че не уважава природата, ами сега с цялото си нахалство иска концесия за още 50 декара в района на историческия връх Цар Калоян. Ако се разреши тази нова концесия, това означава, че върхът ще изчезне от земята. В момента се извършва доклад за оценка на въздействието на околната среда. Ние имаме технически средства, вчера сме пуснали нов дрон, който на практика засече как се извършва незаконен добив.

Според Георгиев, швейцарската компания унищожава около 200 декара концесионна площ, като в региона се превишава нормата на запрашеност на въздуха с фини прахови частици. Има статистика, която показва, че от 2001 г. над 10 пъти са се увеличи белодробните заболявания в района, особено при малките деца. Освен това в близките населени места има и много напукани къщи в резултат на взривовете.

Георгиев настоява в полза на държавата да се отнеме цялата техника на фирмата, която извършва незаконния добив. Той намекна и че вероятно от Министерство на околната среда и водите над фирмата има разперен "чадър". Председателят на "Екогласност" посочи към протестиращите и каза, че тези хора искат само чиста природа и нищо друго.

Снимки: Иван Григоров

 

Снимки: Иван Григоров