Протестиращи лекари, медицински сестри, подкрепени от родители на болни деца, блокираха бул. "Иван Гешов" на пешеходния светофар в двете посоки. Протестиращите настояват за отпадане на лимитите в детското здравеопазване, за промяна на статута на специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев", както и за увеличаване на възнагражденията им.

Медиците от болницата продължават да настояват лечебното заведение да има специален статут на 100% държавна болница.

Въпреки уверенията за заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева, че има възможност болно дете да бъде прехвърлено от едно отделение в друго, това не е вярно, каза за БТА д-р Адил Кадъм, лекар от Клиниката по генетика. Промяната на статута на болницата искаме, защото в момента тя се финансира само чрез Здравната каса. Нов статут би дал възможност за пълно финансиране от Министерството на здравеопазването, обясни Кадъм.

Днешният протест е трети на медиците от Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев" в столицата. Лекарите блокираха в 8.15 ч. булеварда пред болницата, независимо от уверенията на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, че ще бъдат заделени 50 милиона лева от резерва на Здравната каса за увеличение на цените на клиничните пътеки включително и на тези в педиатрията.

По БНТ зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков увери, че лимити за приема на пациенти в педиатричната болница няма да има. Той допълни, че повечето искания на педиатрите могат да бъдат изпълнени, но в определени срокове. По думите на Пенков установяването на специален статут на сега съществуващата болница би отнело много време, но бъдещата педиатрична болница, която се изгражда в момента, ще има такъв специален статут.

Пенков обясни, че има код 17 за детски заболявания. "Всички ще бъдат кодирани по него, независимо дали е заушка или хрема. Щом има едно дете нужда да бъде прието в болница, то ще бъде прието в болница, ще бъде лекувано и това ще бъде отчетено в НЗОК, а те ще си получат парите", отбеляза зам.-министърът.