Около петдесет жители на созополските села Росен и Присад временно блокираха пътя Бургас-Созопол на мястото на катастрофата, при която преди седмица автобус прегази двама души.

Протестиращите блокираха след 11 часа дясното платно за движение в посока Созопол в участъка от надлеза на пътен възел "Юг" в продължение на около километър след КПП 3. Движението вече е възстановено.

Причина за протеста стана катастрофата, при която загинаха 22-годишният Тодор Тодоров от село Росен и кметицата на село Присад Ванча Байлова. На 28 февруари през нощта на един километър след изхода на Бургас в посока Созопол автобусът прегази момчето и жената, докато двамата са оглеждали щетите по колите си след лека катастрофа на пътя. Тази седмица Бургаският окръжен съд реши да пусне под домашен арест шофьорът на автобуса Камен Филипов.

Протестиращите настояват за справедлив процес и ефективна присъда за Камен Филипов.

Пътна блокода за ефективна присъда

Снимка: БТА

"Човекът, извършил катастрофата и отнел двата човешки живота, е с двойно гражданство. И ние се притесняваме да не се укрие в Турция. Протестът ни е за това, че без да е минало дело го пускат под домашен арест при положение, че има две жертви", каза Живко Чолаков от село Присад пред БНР.

Пътна блокада на жителите на две созополоски села

Снимка: БТА

Смекчаващи вината обстоятелства за шофьора Камен Филипов посочва неговият адвокат Веселина Василева: "Лошото време - валяло е дъжд. Той е направил всичко възможно да задейства, включително и аварийната спирачка, но при хлъзгав път просто това не му е помогнало".

Протестиращи носят снимки на загиналите в катастрофата

Снимка: БТА

Хората съжаляват за своята кметица на село Присад. "Няма да се роди втори път такъв човек като нея. Тя беше много инициативен и предприемчив човек. Всичко положително беше в нейната душа. Бореше за благото на селото", казаха близки на Ванча Байлова.

Цветя на мястото, където са загинали кметицата и младия мъж

Снимка: БТА

Вчера председателят на Окръжния съд в Бургас заяви, че предстои разглеждане на делото по същество, че това е само мярка за неотклонение и не бива съдът да се поддава на натиск на която и да е от страните в съдебния процес.