Простестиращите хотелиери и ресторантьори блокираха "Орлов мост" за часове, като преди това шествието затрудни движението при Софийския университет. Те искат оставка на правителството и отмяна на спорната наредба, която регламентира изисквания за касовите апарати и отчитането на печалбите. Недоволни са и от икономическата и данъчната политика на държавата.

Вижте снимки

Движението бе спряно в двете посоки, в района имаше задръстване. Полицаи отбиваха колите по "Цариградско шосе" още при алея "Яворов" и при СУ, но по бул. "Евлоги Георгиев" в двете посоки задръстването бе огромно, тъй като транспортните средства нямаше накъде да отбият.

Първоначално демонстрантите бяха пред парламента, където спряха движението по бул. "Цар Освободител", въпреки постигнатото снощи споразумение с Министерството на финансите. Стигна се до сблъсък с полицията.

Протестите са срещу спорната Наредба № Н-18, според която трябва да се въведе нов софтуер на касовите апарати в заведенията, който да бъде свързан с Националната агенция за приходите.

Бунтът на хотелиерите беше подкрепен от "Възраждане", но от Българската асоциация на заведенията заявиха в съобщение до медиите, че категорично се разграничават от политическите искания на партия "Възраждане", изразени по време на протеста на малкия и среден бизнес пред Народното събрание.

Представители на тази или която и да било партия не са канени на протеста, не са участвали в организацията му и смятаме, че нямат място там. За пореден път заявяваме, че ние не сме ангажирани политически и нямаме политически искания! За нас е важно единствено да защитаваме правата на българския бизнес! Ние не търсим конфронтация, а решаване на възникналите проблеми и няма да позволим да бъдем употребени от каквито и да било политически интереси", се казва още в изявлението.

От полицията припомниха, че протестът е разрешен до 17 часа.

Във Варна също стотици представители на малкия и среден бизнес излязоха на протест. Облечени в жълти жилетки, демонстрантите призоваха за отмяна на спорни текстове в наредбата, касаещи запечатването на търговски обекти без изрично доказана вина от страна на търговеца, стопанисващ обекта, предаде БНТ.

Протестиращите бяха категорични, че ако наредбата влезе в сила, това ще рефлектира и върху потребителите, които ще трябва да заплащат за храни и услуги минимум с 20% отгоре. Представителите на бизнеса настояха да бъдат прекратени репресиите от страна на институциите към тях и правата им да бъдат изравнени с всички европейски данъкоплатци.

Протестът се пренесе и пред пред сградата на НАП във Варна, където гражданите поискаха оставката на ръководството.