Над 75% от анкетираните, сред които няма безработни, очакват промяна в страната под различна форма. Ако тази промяна не се състои, "очевидно нещата отиват в друга посока", каза по БНР Любен Томев, директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Все повече от работещите българи оценяват като лоша и много лоша политическата ситуация в страната - 68%, като през 2013 те са били 58 на сто.

Повече граждани смятат и че парламентът едва ли ще изкара пълния си мандат, каза пред журналисти и президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той уточни, че близо три четвърти (75%) очакват някакъв предсрочен вот, цитира го БТА.

Особено нараства недоволството в малките градове.

Спрямо август м.г. обаче, все по-малко хора очакват протестите да разрешат ситуацията, защото са отчаяни - тогава оценката им е била по-скоро морална, докато сега е на чисто практична основа.

"Почти двойно спадат хората, които мислят, че протестите ще доведат до промяна. Отново топката е хвърлена в полето на политиците", коментира Томов.

А политическата ситуация, според него, става нетърпима от гледна точка най-вече на конфигурацията, която "работи" в парламента.

От политическите фигури единствено главният прокурор среща относително одобрение - малко над 50%. Като цяло неодобрението има превес над одобрението.

Работата на президента се подкрепя от една трета от анкетираните и получава негативна оценка от 62%. Премиерът Пламен Орешарски е с 26,8 на сто одобрение, а правителството е с едва 20,3% подкрепа.

Народното събрание е с 85,5 на сто неодобрение. Парламентарните групи на ГЕРБ и на Коалиция за България са с неодобрение от 78-79%, тази на ДПС е с 86,5 на сто, а на партия "Атака" - с 94,4% неодобрение.

Според синдикалните експерти, това, което може да изкара хората на улицата, е упоритата съпротива за запазване на статуквото и още по-голямо обедняване и влошаване на икономическата ситуация.

Анкетата е направена сред 1000 работници, самонаети и работодатели в последните десет дни на януари.