Младежите на ВМРО проведоха протестна акция пред френското посолство в София, а представители на партия МИР пред представителството на Европейската комисия в София срещу пакета "Макрон".

Събитието е в подкрепа на исканията на българските превозвачи, които по същото време протестираха под прозорците на ЕП.

Това е геноцид над държавата ни и показва лицемерието на европейските бюрократи!, заявиха от младежкото ВМРО. Младежката организация на ВМРО взе спонтанно решение и рано тази сутрин облепи посолството на Република Франция и прилежащите огради с плакати и послания с надписи "Спрете пакета "Макрон".

Припомняме, че представителят в ЕП и заместник-председател на ВМРО - Българско национално движение Ангел Джамбазки пръв обърна внимание на скандалните текстове в документа, които дискриминират шофьорите и реално поставят в неконкурентна среда българските превозвачи. Това е и документ, който противоречи на основните принципи на Съюза - свободен пазар и свободно придвижване на хора, стоки и услуги, заявиха от младежкото ВМРО.

Солидарни сме с протеста на превозвачите в Брюксел, който се осъществява със съдействието на Ангел Джамбазки. Българският интерес трябва да бъде защитен. Здравият разум в ЕС трябва да надделее, ако изобщо има бъдеще на този европейски проект, коментираха пред посолството младежите.

Те бяха категорични, че евентуалното приемане на пакета ще покаже ясно и категорично дали има място за българския и като цяло източноевропейския бизнес на европейския пазар. Ако абсурдните мерки бъдат приети, това ще отнеме прехраната на над 120 хил. български семейства, ще сторнира 17 % от БВП на България и ще принуди стотици хиляди хора да емигрират.

Това е геноцид над държавата ни и показва лицемерието на европейските бюрократи в декларираните желания за Обединена Европа и за бъдещото присъединяване към ЕС на Западните Балкани.

Ако ще се превръщаме в донори на западните общества, то няма смисъл да се борим за единен съюз, заявиха още младежите на ВМРО.

Представители на политическа партия "МИР" протестираха пред сградата на Европейската комисия в София срещу промените в европейските регулации, свързани с транспорта.

Снимка: МИР

С призиви "Вие ще си ходите ли на 4 седмици?", "Днес камионите, а утре хората", "Европа на две скорости = камион без скорости", "Събудете се, наред са автобусите!", членове и привърженици на партията поискаха промените в пакет "Мобилност 1" да бъдат спрени. Според тях текстовете са в разрез с българските интереси и ще доведат до сериозни проблеми и фалит за българските превозвачи.

"Българското правителство проспа възможността да защити националните ни интереси при обсъждането и приемането на текстовете от пакета "Мобилност 1", заяви Симеон Славчев, председател на ПП "МИР". По думите му по време на европредседателството целият европейски елит беше в София, но българският национален интерес е отсъствал. "В момента е цинично същите тези хора да протестират заедно с превозвачите пред Европейския парламент, тъй като не свършиха нищо на практика и не застанаха срещу политиката на Брюксел за "Европа на две скорости", категоричен бе Симеон Славчев.

Днес Комисията по транспорт в ЕП гласува текстовете от първия пакет "Мобилност", на фона на протести на български и румънски превозвачи в Брюксел. От партия "МИР" отново предупредиха, че промените по първия пакет "Мобилност" засягат директно над 30 000 български семейства и ще нанесат щети за българската икономика ще бъдат над 1 милиард лева. Те призоваха за адекватни действия преди гласуването и на Втория пакет за мобилност, засягащ автобусните превози, в който отново са заложени дискриминационни условия.