Протестен митинг-концерт блокира днес източната част на кръстовището на Орлов мост в столицата. Събитието е част от продължаващите вече 81 дни протести с искане за оставка на правителството на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Точно в 16 ч. започна концерта под надслов "Бъдеще за България - бъдеще за младите".

Вижте снимки >>

Участниците в митинга обявиха, като и предишните дни, че целта им e извоюване на истинска демокрация в страната, оставка на правителството, борба с корупцията и реално правосъдие.

Идеята на организаторите на концерта е да събере част от "цвета на България" - културни дейци, интелектуалци, творци, предприемачи, преподаватели, а целта е - на едно място и в един ден да се покажат мащабът и готовността хората да отстояват демократичните ценности.

Снимка: БТА

"Концертът може да покаже, че самоинициативата и предприемаческият дух на българина е жив. Това нещо го направихме "на мускули", за 10 дни, без да имаме опит. Организирахме около себе си над 200 души. Това е протестен концерт, разликата е, че този път ще има малко по-позитивно говорене от хора, които са яростни", каза един от организаторите пред bTV.

Сред ораторите има екоактивисти, студенти и хора със свободни професии. Те посочиха че протестният митинг се прави тук, защото по традиция от 1989 година на това място се защитават гражданските свободи на хората.

Изказване направи проф. Асена Стоименова, председател на българския фармацевтичен съюз, която получи обвинение от прокуратурата "за всяване на паника чрез медийни изяви". Тя посочи, че й е била поискана парична гаранция от 20 000 лева по обвинение по член 326, ал.1, защото е предупредила пред БНР и БНТ за възможен недостиг на лекарства заради коронавируса.

Снимка: БТА

Отсечката на бул."Цариградско шосе" от Орлов мост до алея "Яворов" е затворена за автомобили от сутринта. Движението на масовия транспорт беше спряно към 15.00 часа като тролеите и автобусите ще се движат до края на деня по променени маршрути.

Снимка: БТА

Концертът протича спокойно, посетен от стотици хора, някои от тях дошли с децата си и с домашните си любимци. Очаква се събитието да приключи около 22.00 часа.

Снимка: БТА