Отношението на транспортното министерство към автошколите е обидно. Това заяви пред bTV председателят на Съюзът на българските автомобилисти Емил Панчев.


По-рано днес в столицата се проведе национален протест на авто-мото инструкторите заради промени в правилата за провеждане на шофьорските курсове и изпити.

Според Пенчев предлаганите промени не са от днес, а от две години и неслучайно досега не са били одобрени.

"Казаха, че инструкторите не плащат данъци, което не е вярно. Може да има и такива хора, но затова има НАП, проверки и полиция. Нищо ново не се въвежда - първо бяха селфита, после други приложения на телефоните, електронно следене", обясни Пенчев и допълни, че според Закона за движение по пътищата МТИТС нямат право на нормативни корекции.

Председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов добави, че ръководството на ИА "Автомобилна администрация" проявява некомпетентност спрямо задълженията си.

"Няма достатъчен брой изпитващи в момента, което означава, че изпитите закъсняват много във времето, а това създава корупционна среда определени хора да се явяват малко по-рано на изпит, отколкото останалите. Това ръководство не можа да намери 30 или 40 души, които да провеждат тези изпити. След като те не могат да ръководят тази администрация, са длъжни да си отидат", заяви Иванов.

Той допълни, че едно лице в продължение на 10 г. се опитва да въведе електронното следене в бранша.

На въпрос"Кой или коя е това лице", Иванов отговори: "Асоциацията, която днес не беше на протеста".

Двамата представители на бранша завиха, че подозират корупционна схема зад предложенията за поправки.