Това каза пред медиите Ивайло Григоров от Синдиката на надзирателите, който днес провежда протест пред сградата на Централния софийски затвор.

Там се събраха десетки работещи в местата за лишване от свобода от цялата страна. Служителите в затворите протестират в подкрепа на колегите им, които са били на смяна при бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от Софийския затвор.

Ивайло Григоров заяви, че предложението на синдиката към държавата е да бъде осигурено "адекватно финансиране на местата за лишени от свобода, да бъде закупена необходимата техника и да бъдат разкрити нужните щатни бройки, за да се осигури нормалното функциониране на затворите".

Той обясни, че това означава да се закупят скенери за тежкотоварни автомобили, да се обезпечат технически служителите, например с електропреносни пистолети и да се увеличи бройката на психолози, социални работници и надзорно-охранителен състав.

Григоров даде за пример съседна Румъния и Македония, където в затвор като този в София служителите са двойно повече. Той коментира, че не е нужно надзирателите да имат огнестрелно оръжие, а електропреносни пистолети, които са ефикасно помощно средство. И допълни, че в момента има само 12 такива в затворите.

Григоров допълни още, че при провелата се среща с премиера Борисов за увеличение на възнагражденията е говорено за проблемите в затворите. И каза, че има стартирана работна група за увеличаване броя на надзорно-охранителния състав, както и че се правят минимални стъпки за осигуряване на техника.
"Става въпрос за милиони левове за техника" , обясни той.

За случая с избягалите затворници Ивайло Григоров коментира, че след приключване на разследването записите от охранителните камери трябва да се предоставят на медиите. Според него проверката ще покаже, че пистолетът не е вкаран от служител. И обясни, че през товарните входове минават всеки ден камиони със строителни материали и хранителни продукти, които се проверяват само от един ръчен металотърсач и един човек.

Синдикални членове коментираха пред медиите, че според тях има опасност от нови инциденти. Те отбелязаха, че средно един надзирател отговаря за 100 затворници. По думите им вече има по-човешко отношение към лишените от свобода, но служителите в затворите работят в лоши условия.

Преди протеста министърът на правосъдието Цецка Цачева е разговаряла с председателя на Синдиката на служителите в затворите в България Христо Илков и с председателя на синдикат "Охрана" Петко Чалъков, съобщиха от МП.
По време на разговора e договорено да продължат работните срещи между министерството и синдикалните организации. Преговорите трябва да доведат до окончателното разпределение на предвидените за отпускане от правителството допълнителни 15 млн. лв. за възнаграждения на служителите.
Утре тя свиква национално съвещание по темата.

Психолог: Пелов е отчаян, дано не убие невинен >>