Протест на таксиметрови шофьори затрудни движението днес по "Цариградско шосе" и в центъра част на София.

От бранша искат спиране на приложението в интернет на "Такси Максим" заради нелоялна конкуренция. Българският клон на "Максим" е управляван от руснак, а собственик на капитала му е компания в Доминиканската република. Според организаторите от около година чрез интернет платформа се извършват нерегламентирани превози на пътници. Тогава са подадени и първите сигнали до Комисията за защита на конкуренцията, НАП, прокуратурата и МВР, посочи Кирил Ризов, председател на Сдружение "Съюз такси":

"За таксиметров превоз трябва да бъдат изпълнени определени искания. Трябва да има удостоверение за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници и към него да бъдат вписани автомобили, които отговарят на определени изискания, за да бъдат вписани. Трябва да има разрешение от съответната община за такъв превоз. Такси "Максим" имат удостоверение за регистрация, към което са вписани два броя автомобили. Фирмата е вписана в Пловдив, но няма разрешение от община. От лятото на миналата година за този проблем се работи. Водачите никой не ги знае на какви условия отговарят. За потребителите това е изключително рисково. Това е нелоялна конкуренция", обясни пред БНР Бойко Рановски, директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Адвокат Райна Димитрова, председател на Националния таксиметров синдикат, обяви, че излизат на протеста, защото няма реални действия за решаване на проблемите.

"Това, което се случва на пазара, е недопустимо. Този протест е с настояването за бърз и реален резултат", заяви Димитрова.

Протестното шествие започна в 14 часа на 7-и км на "Цариградско шосе" в бус лентата в посока Враня. Таксиметровите коли преминаха по булеварда до храм-паметника "Александър Невски".

Преди протеста си представители на браншовите организации, се срещнаха в Народното събрание с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя уточни, че проблемът пред спирането на нерегламентираната таксиметрова дейност е в събирането на доказателства, за да може Комисията за защита на конкуренцията да се намеси: "Доказателства се събират трудно, защото те трябва да се събират чрез заявки през това приложение. Събират се трудно, защото собственикът на този сайт офшорна компания, чиито сървъри не се намират в България".

До месец и половина дейността на интернет платформата за наемане на таксита "Максим" може да бъде спряна, каза междувременно заместник-министърът на транспорта Ангел Попов. Той уточни, че са събрани доказателства за нарушение на закона.

"Подаваме необходимата документация и доказателства към НАП и към КЗК. Продължаваме работа и в рамките на около месец, може би, ще преустановят всичките административни действия и много се надяваме тази платформа да спре да съществува, по начина, по който в момента съществува", посочи Попов.

"За радост, екипът, който събрахме, е готов с резултати, които сме предали на Комисията за защита на конкуренцията. Надяваме се те да действат бързо, както в един друг случай, за да може дейността на това приложение да бъде прекратена", каза зам.-министър Попов. Той призова още веднъж гражданите да не използват това приложение, защото то не им носи никаква сигурност.