Протест в Сандански. Десетки хора се вдигнаха в защита на уволнен лекар от местната болница. Хирургът Георги Алексиев беше обявен за лекар на годината в Югозапада, но договорът му не беше подновен. Протестиращите се събраха на входа на града.

Само за два дни д-р Алексиев събра подкрепата на десетки колеги и пациенти във "Фейсбук".

Основният мотив за недоволството на гражданите е, че Алексиев е добър специалист, спасил много животи, и е необходимо - в интерес на хората, той да продължи да практикува.

"Преди 8 години бях прострелян в сърцето. Д-р Алексиев ме дари с втори живот, за което аз съм много благодарен. Тук сме да го подкрепим за това, че той създаде един прекрасен екип за тези години, в които работи тук - в хирургичното отделение на град Сандански. Другото, което искам да кажа е, че не може да се постъпва така с един такъв професионалист - лекар на годината за 2018 г. Сигурно няма друга държава, в която един такъв лекар може да бъде уволнен", каза пред bTV Илия Апостолов, който е сред протестиращите.

Управителят на болницата в Сандански д-р Тонев твърди, че е освободил Алексиев заради "трудния му характер и лошо отношение към пациенти".

"По повод обидното му поведение към една колежка, която участваше в екипа, той беше поканен от етичната комисия да дава обяснения. Има множество оплаквания от пациенти, че са обиждани с обидни и дори нецензурни думи, когато са имали контакт с него и са се обръщали за помощ към него", каза управителят на МБАЛ "Югозападна болница" д-р Илия Тонев.

По думите му има достатъчно примери за това.

"Имало е случай, при който пациент с наднормено тегло се обърнал към д-р Алексиев. Той потърсил помощ от лекаря заради камъни в жлъчния мехур. Това, което той му е отвърнал било: "Дебело прасе, такова, как да те срежа", каза още директорът на МБАЛ Югозападна болница Илия Тонев.

Самият Алексиев не смята, че е груб с персонала и пациентите и това не трябва да е основание договорът му да не бъде подновен.

"Аз го попитах дали това е свързано с професионалните ми задължения, той ми каза на мен, а след това и в общинския съвет, че като професионалист към мен няма никакви претенции, дори си е поверил сам живота два пъти в ръцете ми. Майка му също съм оперирал, така че като професионалист той няма забележки. Това, че съм по-груб в изразите, карам се с персонала - аз, когато съм го правил това нещо, пак е било в естеството на работата, защото хирургията е взимане на решения. За да вземеш едно решение - човек да живее или не, трябва да си смел. В тези моменти човек може малко да изпуска и нервите си. Но това не може да бъде основание да се освободи доказал се специалист, независимо дали става дума за мен. В нормална европейска държава това не би се случило никога", възрази Алексиев.

Очаква се протест да има и в понеделник пред болницата в Сандански.