Протест срещу насилието над жени под надслов "Нито една повече" се състоя в София. Негодувание имаше и в други градове на страната. Протестиращи се събраха пред Съдебната палата. Стигна се и до напрежение, група провокатори се появиха на протеста в София, но бяха отведени от полицията.

Протестиращи издигнаха плакати "Не на насилието". 

Протестът започна с минута мълчание в памет на жертвите на насилие. По думите протестиращите всяка трета жена е жертва на тормоз, а домашното насилие по време на пандемията ескалира и се е увеличило с 80 %. Пак по данни на организаторите, всеки месец тази година повече от една жена губи живота си заради насилие.

Присъстващи настояват за кризисни и консултативни центрове във всяка област на България, където жените да могат да потърсят подкрепа, както и за въвеждане на адекватни политики за превенция на насилието. 

"Искаме да дадем ясен сигнал на институциите, че е време да въведат адекватна и съвременна законодателна уредба, която да гарантира необходимата защита на всички уязвими групи и най-вече на жените", посочи един от участниците в протеста.

Снимка: БТА

Най-малко 15 жени са убити тази година в България. Най-често нападателят е съпругът/партньорът или друг близък мъж на жертвата, припомнят протестиращите.

Протестът е съпътстван и от отворено писмо до новоизбраните депутати и президент за предприемане на спешни мерки за борба с насилието над жени.

Снимка: БТА

Протестът е подкрепен от представители на служебното правителство и на различни политически партии.

Десетки великотърновци се включиха в протеста. Мирният протест се състоя тази вечер пред Съдебната палата във Велико Търново.

Участниците в него настояват за работещи институции и политическа отговорност за решаването на проблема с насилието срещу жените. Днес имаме пореден случай- жена на 21 години от София е била пребита до смърт, посочи Мария Станчева.

Според Илза Христова това означава, че проблемът в обществото по отношение на насилието върху жени е голям и затова той трябва да бъде във фокуса на цялото общество.

"Не е нормално да се нормализира насилието", заяви Христо Христов, също участник в протеста.

Тази вечер по инициатива на "Зонта -клуб", във Велико Търново крепостта "Царевец" беше осветена в оранжев цвят - символ на солидарността и съпричастността към пострадалите от тези престъпления.

Снимка: БТА

Протести имаше във Варна и Стара Загора. Хората и там също настояват за адекватна политика за превенция на насилието и създаване на нови кризисни центрове.