Повече от 300 жители на община Полски Тръмбеш блокираха за половин час главния път Русе - Велико Търново през село Петко Каравелово в гражданско неподчинение срещу закриването на местното полицейското управление. 

Блокади в същото време имаше и на главния път Русе - Плевен при Масларево и на София - Варна при Стражица. 

Протестиращите поискаха оставката на вътрешния министър Бойко Рашков, с чиято заповед във Великотърновска област от 1 юли се закриват две полицейски управления и три полицейски участъка.

Предприетата реформа в МВР със закриването на полицейски управления и участъци не е съгласувана с местната власт, а това застрашава сигурността на гражданите, посочи на кметът на Полски Тръмбеш Георги Чакъров, цитиран от БНР. "Крайно време е вече политиците, които управляват нашата държава, да разберат, че не бива да предприемат действия без да бъдат съгласувани с местните общности", категоричен е Чакъров.

Протестни подписки, в които са се включили над 4500 жители на общините Стражица и Полски Тръмбеш, са внесени в МВР, завеждат се дела във Върховния административен съд, пък посочи Светлин Гърбузанов, председател на инициативния комитет в Полски Тръмбеш. "В Закона за МВР е посочено, че министърът на вътрешните работи има право да открива и закрива полицейски участъци и да открива районни полицейски управления, но никъде не пише, че той има право за закрива районно полицейско управление", обясни Гърбузанов. 

15 са засегнатите населени места в Полски Тръмбеш. "Ние си искаме полицейското управление. Ако се намали численият състав, контролът на транспорта пада", казват протестиращи, а други определят политиката на министър Бойко Рашков като "неадекватна". "Милиционерски участък ли ще правим в Полски Тръмбеш, какво ще правим? Просто да си дава оставката и да се маха, той не е способен", призовават протестиращите.

На протеста се появи и лидерът на "Изправи се. БГ" Мая Манолова, която поема адвокатската защита при делата срещу заповедта за закриването на полицейските управления. Манолова заяви, че е говорила с Бойко Рашков. По думите ѝ от ведомството му са обещали да разгледат решението на министъра и "ако са допуснали грешка, ще я поправят".