Жилищен блок се строи в двора на бургаското училище "Любен Каравелов" под прозорците на класните стаи. Родителите се вдигат на протест, съобщи bTV. 

Строителният обект е за 6-етажна жилищна сграда. Планът за застрояване в частния терен е отпреди 15 години. От Община Бургас са поискали нов с нужните отстояния от училището.

Снимка: bTV

"Подали сме докладна в общината заради разрушената ограда. Изкопните работи започнаха на 7 май. Бяха ни представени строителното разрешение и проекта", заяви пред Нова телевизия директорът на ОУ "Любен Каравелов Анета Димова.

"С днешна дата строежът е спрян и там няма да се строи в близост до нашето училище. Първото нарушение, което е допуснала фирмата, това е, че е демонтирала нашата ограда без някой да е разрешил", обясни зам.-кметът по образованието в Община Бургас Йорданка Анакиева. 

Въпреки това, училището осъмна с бележки за организирани протестни действия. Родителите разказват, че за два дни първата плоча е била излята. Те се притесняват, че няма достатъчно отстояние от учебното заведение. Сигналната лента, която предупреждава за опасния строеж, се намира в двора на детската площадка - на няколко крачки отстояние от катерушките.

"Това, което се извършва на територията на училището е безобразие. Разрушена е по-голямата част от оградата на училището. Според проекта новият строеж навлиза в парцела на учебното заведение. Проектантите твърдят, че фасадата е калканна. В края на фасадата се намира и единственият авариен изход на училището, който ще бъде запушен", коментира председателят на училищното настоятелство Ивайло Беловски.

 Живеещите в района също се притесняват заради строежа.

"В квартала има презастрояване. Още една 6-етажна сграда ще влоши условията за паркиране", смятат те.