Жителите на созополското село Атия обявиха мирен протест и затвориха вътрешния път за селото заради изграждането на център за временно съхранение на опасни битови отпадъци, съобщи bTV.

Хората затвориха вътрешния път за селото, но продължиха да пропускат автомобили. Те се страхуват от замърсяване, тъй като ще бъдат съхранявани пестициди, хербициди, олово, живак и други вещества. Центърът е по европейски проект и се намира точно над селото.

Снимка: БТА

В петиция до община Созопол, протестиращите настояват за провеждане на местен референдум трите депа да бъдат преместени на по-подходящо място. Те се изграждат на площ от 60 дка, в защитената местност Бакърлъка на 300 м от къщите в село Атия.

Проектът предвижда изграждане на площадка за временно съхранение на опасни битови отпадъци, от която ще се ползват гражданите на общините Созопол, Приморско и Царево.

Снимка: БТА

При протестиращите дойде и министърът на околната среда и водите Нено Димов, който се опита да ги успокои.

Снимка: БТА

Той бе посрещнат със сваляне на шапки в почит към умиращата природа от жителите на Атия, Черноморец и село Присад. Заедно с експерти от Регионалната Инспекция по околната среда и водите той се опита да успокои протестиращите в безопасността на обекта. Според него се е провело обществено обсъждане и е спазен законът. Там ще се съхраняват временно отпадъци, като батериите, които ще стоят там докато бъдат извозени към фирмите за рециклиране.

Снимка: БТА

Всеки от нас има тези ненужни вещи в дома си, поканих ви тук, за да видите какво представлява площадката. Тук няма да се преработват отпадъците, а ще се съхраняват, след което ще се извозват към определените за унищожение места, обяви пред протестиращите жители на созополското село Атия Нено Димов. Министърът обясни, че обектът е за временно съхраняване на битови отпадъци - стара техника, изтощени батерии, лекарства с изтекъл срок на годност и др.

Проектът в Атия се изпълнява с безвъзмездно финансиране по Българо-швейцарската програма за сътрудничество и предвижда изграждане на площадка за временно съхранение на опасни битови отпадъци, от която ще се ползват гражданите на общините Созопол, Приморско и Царево.

Снимка: БТА