Десетки граждани и екоактивисти излязоха на жълтите павета с искане за прекратяване на дейността на единствената у нас ферма за норки край Стара Загора. Това стана по време на встъпването в длъжност на втория служебен кабинет на Румен Радев, с премиер Стефан Янев.

Собствеността на фермата е свързана със собственика на фирма "Градус" Иван Ангелов, срещу когото бяха отправени обвинения в рекет миналата седмица.

Протестът беше подкрепен от коалицията "Изправи се! Мутри вън!". Един от лидерите й Мая Манолова коментира:

"Тука просто трябва да бъде направена проверка и фирмата, която е собственик на фермата за норки, която се ползва с политически протекции...просто тя трябва да си получи съответните проверки и съответните актове. Това трябва да бъде затворено".

"Всички в Стара Загора знаят за какво става въпрос. Всички. Това не е от една-две години. Не може институциите да отказват информация, да бъдат осъдени за това, след което пак да не дават информация. Това означава, че една държавна институция отказва да спазва закона. Защо се очаква гражданите да спазват закона? Въпросът е принципен", заяви и Арман Бабикян.

Сред протестиращите бе и Борислав Сандов от ДБ.

Екоактивистите внесоха подписка в Министерски съвет и заявиха, че очакват от новото служебно правителство да спре дейността на фермата за норки.

Организатори на акцията са Национална гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България и Сдружение "Кампании и активизъм за животните в индустрията".

Темата беше засегната неколкократно през последните дни на заседанията на временната комисия за ревизия на управлението. На изслушване пред комисията се представи сигнал, отчитащ детайли, нарушенията, нередностите и проблемите около фермата за норки на "Градус" през последните пет години.

"Ние сме тук в качеството си на защитници на животните, но пет години, анализирайки работата на фермите за норки, разбираме, че над нея има един много сериозен политически чадър. Изключително много нарушения станаха факт, които, ако бяха предвидени в самото начало, този бизнес въобще нямаше да съществува. Бизнесът с норки е монопол на една единствена фирма в България и всички нарушения са неглижирани от страна на институциите. Точно затова внесохме сигнала в комисията по ревизия онзи ден. Сигнализираме за финансовинесъответствия за много значителни суми", заяви в ефира на "Тази сутрин" Петя Алтимирска от Сдружението за кампании и активизъм за животните в индустрията.

По думите ѝ финансов анализ на експерти е показал, че през 2018 г. износът на сурови ценни кожи от норки от страната възлизал на над 11,3 млн. долара. В същото време приходът бил в пъти по-малък - 3000 лв.

"Ние искахме да разберем на какво се дължи това финансово несъответствие", заяви Алтимирска.