От Националното сдружение на автобусните превозвачи (НСАПБ) обясниха на пресконференция, че ще спрат линиите в цялата страна, ако не бъде изпълнено поне едно от шестте искания, отправени през ноември 2013 г. до премиера и отговорните институции.

Те недоволстват на първо място от "тоталната невъзможност" да продължат нормално работа заради "абсолютно неконтролируемия сив сектор", съобщиха БТА и "Фокус".

Ивайло Константинов от сдружението обясни, че сивият сектор е станал епидемия, завладяла цялата страна, и бизнес на всеки втори безработен.
Това довело до намаляване на легалните превозвачи с две трети и свиване на броя на фирмите от 1400 до 950 през последната година.

За пример превозвачите посочиха "керваните" от коли по Горнобански път, които "ловят" пътници за южните направления.
По автогарите пък всекидневно по 10-15 леки коли и микробуси привличат пътници на по-ниски цени, с което застрашават не само бизнеса, но и безопасността на хората.

Другият проблем са превозите на БДЖ, в пъти под себестойността, защото държавната железница е дотирана с над 170 млн. лева, а общественият превоз - не.

Като трети проблем от бранша откроиха пълната изолация от европейско финансиране, което не позволявало обновяване на автопарка.

"Въпреки големия ни дял от БВП и това, че возим "безценна стока", държавата нехае и сме на едно от последните места в света по средна възраст на автобусите", предупредиха превозвачите.

Превозвачите  недоволстват и, че предоставят намаления на десетки групи  (общо 25 на сто от пътниците), което води до 500 млн. лева загуби за сектора.

Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАБ), коментира, че няма как да увеличат цените на билетите за автобусите заради демографската криза.

Международните превозвачи пък са подложени на допълнително данъчно облагане (данък оборот) в редица европейски държави, въпреки спогодбите за двойното данъчно облагане.

Не на последно място превозвачите протестират и заради неспазването на нормативните актове по оптимизацията на превозите, каквато на практика до днес не се е случила.

Галя Топалова каза, че на Централна гара София и останалите гари в страната от днес превозвачите ще сложат предупредителни плакати с надпис "Протест".