Протестът започна пред рушащата се сграда на банята в Горна Баня, където жители и на двата квартала представиха исканията си. Хората затвориха Околовръстния път в района на Овча купел, където се изгражда метрото, предаде БНР.

Протестиращите пропускаха се само автобуси на градския транспорт и линейки. Полицията отбиваше движението и нямаше чакащи автомобили. Блокадата продължи до 12.30 часа.

Денят на протеста - първи април, е избран неслучайно, тъй като е Ден на лъжата, а на гражданите им е омръзнало да ги лъжат, че някой ще се погрижи за сградите, които, по думите им, са паметник на културата, обясни един от организаторите -

Владимир Каравелов: "Нашите основни искания са максимално бързо да бъдат възстановени баните, за да се предотврати това самосрутване тяхно и да се предприемат конкретни мерки затова. В момента това е блокирано по чисто бюрократичен път. Eдинственият, който може да свърши това в момента и е поел някакъв ангажимент, е Столична община.

В момента болницата в Овча купел отказва да го направи поради липса на средства, но продължава да държи собствеността, а Столична община не може да ремонтира нещо, което не е нейна собственост. Столична община има желание, когато има някакво осигурено финансиране, включително са кандидатствали по европейски програми, където ще бъдат използвани баните за научни центрове, но ще бъде запазена и основната им функция - като минерални бани".

Дарина Лучанска обясни преди протеста: "Неслучайно избрахме деня 1-ви април, защото ни омръзна да слушаме 3 години лъжи и обещания, че нещата ще се случат.