Според готвени структурни реформи в Националната агенция за приходите, се предвижда съкращаване на 300 служители от 1 май.

На някои от издигнатите плакати се четеше: "Специалната прокуратура защо все още не се е произнесла по сигнал на граждани срещу Илияна Христова и Бойко Атанасов и прикрива ли шефовете на НАП?"; "Питаме! Арестуваните данъчни жертва на шефовете ли са?"

В края на март срещу данъчни служители бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и изнудване на търговци.

Протестиращите настояват да бъде отменено решението, с което ръководството на НАП освобождава всички служители на звено "Оперативни проверки", като се отварят места в друго звено - "Фискален контрол".

Според служителите това е незаконно, защото посоченият повод - проверките на Специализираната прокуратура, при които бяха уличени 20 служители от същото звено, които бяха обвинени, че участват в организирана престъпна група. Според тях това не е достатъчно основание, тъй като въпросните служители не са признати за виновни.

Владимир Дамянов, един от участниците в шествието, обясни по БНТ, че протестът е защото "сме уволнени по безцеремонен начин по метода "има човек - има проблем, няма човек - няма проблем".

От Министерството на финансите имат различна позиция - те смятат, че със съкращенията и пренасочванията на служителите към друго звено, ще се повиши контролът в Дирекцията.

Съкращения в щата на Националната агенция за приходите няма да има, заяви финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БНР.

Промените засягат 3% от служителите на НАП, като числеността на отдел “Фискален котрол“ ще бъде увеличена с числеността на отдел “Оперативен контрол“, поясни министърът.

По думите му, промените целят да защитят малкия и среден бизнес, който нееднократно се е оплаквал от действия на държавните служители на терен.

“Тук, разбира се, има и вътрешнопроцесни неща в НАП, които тепърва ще се подобрят, като например да няма едни и същи фиксирани екипи, които да се сраснат с терена и да се сприятелят или сближат с обектите на контрол, като по този начин се изкушат взаимоотношенията им да прераснат в друг тип. С много организационни мерки това ще бъде направено така, че да се случва доста по-трудно“, обясни още Горанов.