Това съобщи представителят на една от синдикалните организации в приходната агенция Николай Наков по БНР.

Съкращенията предвиждат всички близо 300 служители, работещи в звено "Оперативен контрол", да бъдат прекратени от 1 май.

Решението е в отговор на акцията на специализираната прокуратура в края на март, при която срещу 11 данъчни служители от същото звено бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и изнудване на търговци. 

Наков обаче е категоричен, че все още вината им не е доказана и няма решение на съда.

"Обвиняемият се счита за невинен до установяване на обратното. Те даже не са обвиняеми още. И на база само на тези разсъждения имат решение да закрият всички отдели в страната", каза синдикалистът.

Той посочи, че един един ден преди да излезе това обръщение на изпълнителният директор, е обявен външен конкурс за 220 места във "Фискален контрол" и това е проблемът - никой не е уведомил синдикатите, добави Наков.

Протестът започва в 17:30 часа пред столичната дирекция на ул. "Аксаков" и ще завърши пред централата на НАП на бул. "Дондуков" с искане за лична среща с изпълнителния директор Галя Димитрова.

От НАП съобщиха, че съкращенията на служители са свързани с реформата на "Оперативни проверки", по която се работило от една година". Не отрекоха обаче, че една от причините за закриването на "Оперативни проверки" наистина е корупционният риск, тъй като структурата била децентрализирана, имало проблеми при избора на фирми за проверка и нямало ротация на служителите, някои от които правели инспекциите по свое усмотрение.
Друга причина за закриването на звеното била слабата му ефективност и дублирането на работата му с тези на спецзвеното "Фискален контрол".

От 1 май именно "Фискален контрол", което следи движението на рискови стоки, ще поеме изцяло дейността на "Оперативни проверки". От година и половина то също прави оперативни проверки на фирми и е издало 4 пъти повече актове. Фискален контрол" е централизирано звено, така че селекцията на фирмите за проверки вече ще се прави обективно, категорични са от НАП.