Журналисти от Казанлък и Стара Загора излязоха на протест заради изказване на председателя на общинския съвет в Казанлък Николай Златанов. На брифинг вчера той обвини националните и местни медии в уронване престижа на Казанлък с разпространяването на клипа с масов бой на роми в центъра на града.

В първия учебен ден в центъра на Казанлък се разигра сбиването на младежи, станало заради девойка. Пострадали няма, но инцидентът притесни жителите на Казанлък, които настояха да се вземат мерки и се оплакаха, че това не става с обяснението да бъде запазен етническият мир.

Официалната реакция от институциите за случилото се в центъра на Казанлък, дойде едва вчера.

"Става въпрос за чисто хулиганство. Не е допустимо в центъра на град Казанлък да се случват такива инциденти", коментира комисар Георги Хаджиев, директор ОД МВР - Стара Загора.

Председателят на общинския съвет Николай Златанов пък обвини за създалата се ситуация медиите:

"Лично аз бях изумен как един битов инцидент Може да прерасне в нещо, което вълнува всички национални медии и от сутрин до вечер се коментира някакво сбиване в град Казанлък. Смятам, че проблемът в никакъв случай не е етнически, той по-скоро е морален и социален. Морален е за тези, които раздухаха този проблем чрез местните и национални медии и местни тролове и интернет платформи. Морален е, защото всички тези хора, най-вече местните, за няколко сребърника според мен, са готови да продадат доброто име на града си, име, което ние градим вече толкова години. Неуважаеми опозиция и журналисти, няма етническо напрежение, различно от това в страната. Затова, моля ви, не се опитвайте на гърба на Казанлък, на доброто име на Казанлък, да заработите няколко сребърника".

След изказването на Златанов снощи журналистите направиха молебен за свободното слово пред общината.