Жители на Чепеларе затвориха за два часа главния път Смолян - Пловдив в района на Чепеларе днес на обяд в знак на протест срещу закриването на Районната прокуратура в града.  Според решение на Висшия съдебен съвет, това трябва да се случи от 1 януари. Местните жители атакуват решението пред ВАС.

Протестиращите се движеха непрекъснато по пешеходната пътека пред училището в района на ПГ "Никола Вапцаров" и пропускаха единствено автомобили със специален режим на движение.

"Аз съм тука, за да отстоя моите права и като гражданин на Чепеларе да защитя прокуратурата. Доводите за затварянето на прокуратурата са много нелепи от страна на Висшия съдебен съвет. Имайки предвид, че Чепеларе е на такова място, което се използва като туристическа дестинация, визирам Пампорово, още повече, че предстои след година и половина отваряне на гранично-пропусквателен пункт на Рудозем", заяви протестиращ пред БНР.

Негов съмишленик пък каза, че прокуратурата в Чепеларе трябва да бъде запазена, защото всички хора бягали към Смолян, вместо да останат в града.

"Протестът в Чепеларе е ултимативен и ако и този път хората не бъдат чути се планира протестите да продължат и всеки следващ път ще се увеличава времето, за което главният път Смолян - Пловдив ще се затваря и по този начин ще се блокира входа за Смолянска област", каза адвокат Иванка Сивенова от "Инициативен комитет за защита на човешките, гражданските и съюзни права на гражданите на Община Чепеларе".

Заради блокадата на главния път се образуваха дълги колони от чакащи автомобили и от двете страни.

Това бе четвърти по ред протест на чепеларци. През това лято Инициативният комитет в защита на прокуратурата организира два протеста със затваряне на движението по главния път, но тогава имаше график за пропускане на автомобилите. Третият протест беше пред сградата на Висшия съдебен съвет в София, където над 70 души от града под Мечи чал с гайди и плакати изразиха несъгласието си срещу готвената реформа, според която Районната прокуратура в родопския град ще остане да действа като звено на тази в Смолян.

Освен прокуратурата в Чепеларе от началото на следващата година ще бъде закрита и тази в Мадан.